BiH
64

Šefovi diplomatija EU žestoko kritikovali Dodika: Referendum je neprihvatljiv

Klix.ba
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federica Mogherini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU kazala je kako bi referendum u entitetu Republika Srpska bio "esktremno problematičan".

Istakla je da su svi ministri zabrinuti zbog namjere predsjednika entiteta RS Milorada Dodika da u manjem bh. entitetu organizuje referendum o nadležnostima Suda i Tužilaštva BiH.

"Datum referenduma još nije određen što daje prostora da se preispita ideja da se on i održi", kazala je Mogherini.

Žestoke kritike na račun Dodikove politike iznijeli su i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, te hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je kazala kako bi raspisivanje referenduma predstavljalo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, dok je Lajčak izjavio da je referendum neprihvatljiv kako iz pravnih isto tako i iz moralnih razloga.

Kritikama se pridružio i Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenje Johanes Hahn koji je rekao da referendum ne bi bio u skladu sa provođenjem reformi i saradnjom sa EU.

"Radi se o jačanju BiH, prvenstveno zbog provođenja reformi i da bi se identifikovao mehanizam u smislu pregovora i saradnje sa EU. To bi trebalo da bude u interesu svih dijelova BiH", kazao je Hahn.

Dodik u svojoj namjeri nema podršku ni susjedne Srbije s obzirom da ga je srbijanski premijer Aleksandar Vučić nedavno pozvao da preispita svoje planove u vezi s referendumom.