BiH
0

Mljekari odgodili za sutra najavljenju blokadu carinskih terminala

FENA
Proizvođači mlijeka su, do 12. novembra, odgodili za sutra najavljenu blokadu carinskih terminala.

Po riječima Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka RS-a, odluka da se odgodi blokada terminala je donesena na prijedlog ministra poljoprivrede RS-a Steve Mirjanića, koji je obećao pomoć u ispunjavanju zahtjeva mljekara da se spriječi, kako smatraju, prekomjerni uzvoz mlijeka.

Usorac je naveo da je istu odluku donijelo i federalno udruženje poljoprivredenih proizvođača.

"Na Upravnom odboru Udruženja je odlučeno da odgodimo proteste za narednu srijedu, u 12:05 sati. Na tim protestima će s nama biti i ministar poljoprivrede RS-a dok se naši problemi ne riješe", kazao je Usorac u izjavi novinarima.

Mljekari smatraju da se, zbog povećanog uvoza mlijeka iz EU, guši domaća proizvodnja.

Oni od nadležnih u BiH traže dodatno uvođenje akcize na uvozno mlijeko.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić kazao je danas novinarima u Sarajevu da uvoz mlijeka u BiH nije povećan u odnosu na prošlu godinu nego da je ostao isti i u vrijednosti je do deset miliona KM mjesečno.

Govoreći o zahtjevima mljekara za uvođenje akciza za mlijeko, naglasio je da su mlijeko i mliječni proizvodi prehrambeni proizvod koji ne podliježe ovakvoj vrsti poreza te da, ukoliko bi akcize bile uvedene, bile bi uvedene i za strane i domaće proizvođače.

Jedan od zahtjeva mljekara odnosio se na povećanje carinske stope, odnosno prelevmana na uvoz mlijeka u BiH, ali ministar Tučić kaže da se radi o specifičnom porezu koji bi podrazumijevao izmjenu Zakona o carinskoj tarifi BiH, a o tome bi bilo nemoguće sada govoriti u situaciji kada se očekuje novi saziv Parlamentarne skupštine BiH.

Tučić je rekao da je Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH upućen podnesak o intenziviranju kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda pri uvozu te da se provede naknadna kontrola za najveće uvoznike.