Haški tribunal
0

Mladićeva odbrana tvrdi da su dokazi podmetnuti

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Unakrsno ispitujući svjedoka Ekrema Suljevića, odbrana Ratka Mladića je sugerisala da su poprišta eksplozija u Sarajevu bila inscenirana i dokazi podmetani kako bi srpske snage oko grada bile okrivljene.

Suljević, istražitelj sarajevske policije koji je sa svjedočenjem počeo u ponedjeljak, 11. februara, negirao je da je dolazilo do podmetanja dokaza, javio je Birn Justice Report.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za terorisanje civila u Sarajevu stalnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem. Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika mirovnih snaga za taoce.

Veći dio unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić posvetio je seriji eksplozija jedne modifikovane avio-bombe i više minobacačkih granata u ulici Safeta Hadžića u sarajevskom naselju Alipašino Polje u kojima je 26. maja 1995. ranjeno više građana.

Pokazujući svjedoku fotografiju kratera na zidu zgrade iz istražnog materijala sarajevske policije, Lukić je sugerisao da je, po tragovima šrapnela, minobacačka granata morala doletjeti “odozdo”.

Napominjući da nije siguran da je u zgradu udarila minobacačka granata, Suljević je potvrdio da je, po tragovima, granata u trenutku udara bila “ispod horizontalnog” položaja, odnosno da je rep granate bio niži od vrha.

Predočavajući fotografiju automobila uništenog na ulici tog dana, Mladićev branilac je tvrdio da su oštećenja karakteristična za detonaciju eksploziva podmetnutog ispod vozila. Napominjući da nije bio na licu mjesta, svjedok je kazao da izgleda da je “eksplozija bila kod mjenjača”.

Suljević je potvrdio da su istražni organi blizu mjesta eksplozija pronašli i jednu neeksplodiranu granatu kalibra 88 milimetara njemačke proizvodnje, obilježenu nacističkim kukastim krstom i orlom.

Sugerišući da VRS nije imala oružje iz kojeg bi mogla ispaliti takav projektil, Mladićev branilac je ustvrdio da granata nije ni bila ispaljena, već podmetnuta, kako bi se za to okrivile srpske snage.

“Granata je bila ispaljena, kao i desetak drugih koje su pale na to područje”, odgovorio je Suljević, precizirajući da je to moglo biti učinjeno iz topa kalibra 90 milimetara.

Branilac Lukić sugerisao je i da su rezultati istrage sarajevskih vlasti pokazali da je “zgrada gađana odozdo” i da su upotrebljavane “neremontovane granate iz Drugog svjetskog rata”.

“Ja to nisam rekao i to nisu moji zaključci”, uzvratio je Suljević.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u srijedu, 13. februara.