ICTY
2

Mladićeva odbrana ponovo zatražila odgađanje suđenja

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Odbrana generala Ratka Mladića u ponedjeljak navečer ponovo je zatražila da suđenje bude odgođeno na šest mjeseci zbog toga što tužioci nisu objelodanili sve dokaze braniocima.

Prošlog petka, Mladićev branilac zatražio je i izuzeće predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja zbog utiska da je pristrasan i odgađanje početka procesa na tom osnovu.

O tom zahtjevu, predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron još nije donio odluku, prenosi B92.

U večerašnjem novom zahtjevu za odlaganje, odbrana tvrdi da je i tužilaštvo potvrdilo da nije ispunilo svoju obavezu objelodanjivanja dokaznog materijala i da bi, u takvim okolnostima, početak procesa narušio pravo Mladića na pravično suđenje.

Kao alternativno rješenje za odgađanje procesa, branilac Lukić naveo je da tužioci ne izvode svedoke povezane s dokazima koji odbrani nisu dostavljeni na vrijeme.

Odbrana je do sada nekoliko puta, iz istog razloga, tražila odgađanje , ali je raspravno vijeće sudije Orija te zahtjeve odbilo.

Suđenje komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću trebalo bi da počne u srijedu, 16. maja, u Haškom tribunalu.

Mladić je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Ratko Mladić se, između ostalog, tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, za genocid u Srebrenici, ali i za opsadu Sarajeva.

Prvobitna optužnica protiv Mladića i Radovana Karadžića podignuta je u Haškom tribunalu 25. jula 1995. godine, a poslije nekoliko izmjena, razdvajanja i objedinjavanja, Mladića tereti za najteže ratne zločine.

Mladić je poslije dugogodišnjeg skrivanja uhapšen 26. maja prošle godine u selu Lazarevu kraj Zrenjanina.