Sjećanje na Adnana Ćatića
1.2k

FOTO / Mladić kojeg su svi voljeli, živio je za sportsko penjanje

Piše: Edin Isanović
Adnan Ćatić, zaljubljenik u sportsko penjanje, koji je u subotu izgubio život kada se prevrnuo čamac u nabujaloj rijeci Miljacki u Sarajevu, bio je prvi bh. predstavnik koji je ikada učestvovao na svjetskom prvenstvu u penjanju. Živio je za taj sport. Bio je jedan od najboljih penjača u regionu. Ono što se o njemu može reći kao čovjeku, može stati samo u jednu riječ - ljudina. Tuga, tuga... Opipljiva i stvarna.

Sportskim penjanjem počeo se baviti 1999. godine. U jednom od intervjua za Klix.ba istakao je:

"Kada sam se vozio biciklom na Bentbašu bilo mi je zanimljivo kako se sportisti penju na Babinom zubu. Nisam mnogo razmišljao, odlučio sam da se okušam. Počeci su bili rekreativni, a moj prvi pojas bio je sašiven od pojasa za auto. Kasnije kada je to prešlo u ozbiljnije vode znao sam da ništa ne dolazi bez teškog rada, puno sam vježbao kako bih bio među najboljim. Stijena mi je bila poput drugog doma, tu sam pronašao novu sreću".

Uvijek je intrigantno šta nosi nova stijena

Jedan od najboljih plasmana ostvario je na Big Wall Speed Climbingu, najjačem takmičenju u Evropi u brzom penjanju, gdje je osvojio treće mjesto. Oni koji su ga bolje poznavali naglasit će kako mu motiva nikada nije nedostajalo. Uvijek je bio miran, potpuno bi se predao treninzima i pripremama za takmičenje.

Kada ga je potpisnik ovih redova pitao otkud tolika ljubav prema sportskom penjanja, on je odgovorio.

"Uvijek je intrigantno šta nosi nova stijena, baš kada pomislite da ste ste na vrhu, staza vas vodi dalje. Mislite da ste blizu kraja, a niste ni na pola. Kada vas prođu trnci to je neopisiv osjećaj! Na taj način zadržava se izazov i test vlastitih sposobnosti. Bude strmih uspona, još strmijih silaza, ali kada ste na vrhu ljepoti nema kraja...”

Gliser na Babinom zubu

Često je naglašavao kako, i pored povreda kojih je imao u karijeri, uvijek nastavlja dalje. "Volim ovaj ekstremni sport, to je moj život”, govorio je Ćatić koji je vodio Klub ekstreminh sportova Red Point.

Višestruki prvak BiH je u septembru 2010. godine gliser težak 100 kg postavio na Babin zub. Kasnije je isticao kako je na taj način želio da skrene pažnju na sportsko penjanje.

Na godišnjicu održavanja Zimskih olimpijskih igara, tačnije 8. februara 2011. godine, Ćatić se u originalnoj maskoti Vučka popeo na poznatu sarajevsku stijenu Babin zub.

"Ovo je najmanje što mogu učiniti. To je bio veliki sportski događaj za naš grad. Vidim da su neki to zaboravili. Maskota Vučka za mene je simbol grada Sarajeva, te sam bio posebno inspirisan za penjanje", rekao je tada Ćatić.

Snimio dokumentarni film

Treba istaći da je prije dvije godine snimio i dokumentarni film pod nazivom "Red Point". Film je na originalan način spoj nacionalne baštine, etnologije i alpinizma. Traje šest minuta i 18 sekundi. Osvojio je prvu nagradu publike i žirija na trećem TrangoWorld Film Festivalu.

Koliko su ga cijenili u regionu pokazuje podatak da je njegova fotografija 2011. godine objavljena u renomiranom časopisu National Geographic, koji izlazi u susjednoj Srbiji.U februaru 2011. godine njegovim zaslugama na Darivi je otvoren prvi dry tooling polygon, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Svi koji smo ga poznavali znamo koliko se veselio svakoj pobjedi, koliko je puno želio dati svom Sarajevu i BiH. Veselio se i svakoj pobjedi svog imenjaka, profesionalnog boksera Felix Sturma. O njemu je često govorio, divio se njegovim uspjesima.

Uvijek se ponašao besprijekorno. Sportista i čovjek za primjer. Nabujala Miljacka prekinula je njegov život, njegovu karijeru. Jedan mladi život ugasio se u spletu nesretnih okolnosti. Kraj premladog života koji je mnoge pogodilo u izvorište boli.

Adnane, bio si nešto posebno.

Tuga, tuga... Opipiljiva i stvarna.