Edukacija o štetnosti alkohola
0

Mladi se skupili na Vlašiću i poručili: Živi život bez alkohola!

Klix.ba
U organizaciji Centra za edukaciju mladih - CEM iz Travnika i Udruženja za prevenciju ovisnosti i smanjenje štete - LINK iz Sarajeva, održan je Internacionalni kamp pod nazivom "Živi život bez alkohola!“ na planini Vlašić.

Uz učešće predstavnika organizacija članica mreže "Životni stil bez alkohola“ iz BiH, partnerskih organizacija iz Srbije i Makedonije, učesnici kampa, mladi ljudi, su ukazali na povećanje problema konzumiranja alkohola u društvu, prvenstveno među njihovim vršnjacima.

"U okolinama gdje je alkohol prihvaćen kao "društveno naslijeđe“ ili "tradicija“, a njegovo konzumiranje opravdano, ili čak očekivano u situacijama kao što su proslave ili druženja, rizik da će ga mladi ljudi, a pogotovo maloljetnici, početi konzumirati u ranijoj dobi života je izrazito velik. To znači i da će se posljedice koje alkohol uzrokuje isto tako pojaviti u njihovoj mladosti i donijeti probleme. Iako dobro informisani o tome, veliki broj mladih ljudi nastavlja konzumiranje alkohola u velikim količinama, što dugoročno može izazvati ovisnost", saopćeno je Centra za edukaciju mladih.

Prema statistici, u Evropi, 43% učenika dobi između 15 i 16 godina redovno konzumira alkohol. Statistike takve vrste za regiju Balkana ne postoje.

S druge strane, postoje i mladi koji se zabavljaju i bez alkohola. Među njima su i vršnjački edukatori CEM-a na temu "Stil života bez alkohola“ koji, na kreativne načine, ukazuju na štetu koju uzrokuje alkohol. Jedan od njih je šesnaestogodišnji Milan Todorović, učenik Srednje ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu.

"Imao sam čas praktične nastave iz usluživanja. Tema su bili kokteli. Profesor je pravio koktele od raznih alkoholnih pića. Ponudio nam je da ih probamo, a ja sam rekao: 'Profosore, ja sam vršnjački edukator na temu 'Stil života bez alkohola' i zato neću da ih probam!'. Onda smo se dogovorili da na sljedećem času donesemo pića koja ne sadrže alkohol (voćne sokove i sl.) i od njih pravimo koktele.“, rekao je Todorović.

U budućnosti se planira nastavak edukacije i aktivnosti koje ljudima skreću pažnju na štetnost alkohola, s ciljem smanjenja njegove konzumacije među mlađom populacijom, navodi se u saopćenju. Jedna od njih je i Godišnji internacionalni kamp u organizaciji evropske omladinske organizacije Active – Sobriety, friendship and peace, Centra za edukaciju mladih i LINK-a, a koji će naredne godine na ljeto biti održan u Bosni i Hercegovini.

Projekat „Stil života bez alkohola“, u sklopu kojeg je održan ovogodišnji Internacionalni kamp na Vlašiću, finansijski je podržan od strane švedske organizacije IOGT-NTO, saopćeno je iz Centra za edukaciju mladih.