Dvodnevna radionica u Banjoj Luci
0

Mladi razgovaraju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Piše: D. T.
U Banjoj Luci je u toku dvodnevna radionica, koju u sklopu projekta "Prijatelji mladih", na temu seksualnog i reproduktivnog zdravlja organiziralo banjalučko udruženje građana Evropske konekcije.

Radionica o pristupu u radu sa mladima u institucijama socijalnog staranja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja koja se od petka do nedjelje održava u Banjoj Luci nastavljena je danas nizom interesantnih predavanja na ovu temu.

Učesnici radionice, 18 mladih ljudi iz Bihaća, Mostara i Banje Luke, koji se obučavaju za vršnjačke edukatore imalo je priliku da nauče nešto novo o seksualnom i reproduktivnom zdravlji i kako da to znanje prenesu vršnjacima.

Jedna od učesnica je i dvadesetpetogodišnja Marina Đapić iz Mostara koja je student žurnalistike. Ona kaže da je tema interesantna i da je dosta toga naučila. Raduje se tome što će ona moći nekome da prenese ovo znanje.

“Važno je što se ovo nastavalja. Mi smo nešto naučili i onda ćemo to znanje prenositi drugima. To je odlično. Savladali smo neke vještine i detalje koje možemo iskoristiti u radu s djecom”, rekla je Marina.

Gimnazijalka iz Bihaća Ena Kunić ima 18 godina i do sada je prošla niz obuka na ovu temu. Kako kaže ovo joj je bila prilika da utvrdi znanje, ali i da nauči nešto novo.

“Potrebno je da se s mladima radi na informisanosti na ovu temu. Možda posebno treba staviti akcenat na informisanost o infekcijama. Važno je biti upoznat sa svim opsanostima koje to nosi”, navela je Ena.

Učesnicima je znanje prenosila Jasna Kalinić, vršnjački edukator koja ima višegodišnje iskustvo u radu s mladima na ovu temu. Ona kaže da se na radionici govrilo o kontracepciji, polno prenosivim infekcijama i drugim temama.