Projekt UNICEF-a
237

Mladi "preuzeli" portal Klix.ba povodom Međunarodnog dana djeteta

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Svijet danas obilježava Međunarodni dan djeteta, a tim povodom redakciju portala Klix.ba posjetili su srednjoškolci Amina Kahriman i Adin Memić, koji su željeli saznati kako nastaju vijesti te su proveli vrijeme sa zaposlenicima portala.

Amina i Avin su se upoznali i s načinom odabira udarnih vijesti na portalu, a na kraju su se i sami okušali u kreiranju članaka.

"Već sedam godina aktivno participiram u svakom projektu koji se odvija u organizaciji 'Naša djeca'. Bila sam predsjednica Dječijeg parlamenta, koji je djelovao u Općini Vogošća. Sarađujemo i s ostalim organizacijama, a danas nam se ukazala prilika da radimo s UNICEF-om. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana djeteta je nasilje nad djecom i načini na koji se to može spriječiti", rekla nam je učenica trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Avin pohađa Srednju elektrotehničku školu, također u Sarajevu, a član je Dječijeg parlamenta već dvije godine.

Protiv nasilja nad djecom

"Ove godine fokus UNICEF-a je bio nasilje nad djecom. Na današnjem sastanku smo imali priliku razgovarati s osobama koji se upravo bave pravima djece i zalažu da se ta prava u BiH poboljšaju. Prošle sedmice smo razgovarali i s švedskim ambasadorom, jer je Kraljevina Švedske prva zemlja na svijetu koja je zabranila fizičko kažnjavanje djece. Sigurno je da akcija ne bi mogla da se uradi bez podrške medija", istakao je Adin i ujedno pustio svoju prvu novinarsku vijest u eter.

Ovo dvoje mladih građana glavnog grada BiH ističu da nisu ljubitelji negativnih vijesti te da nakon posjete redakciji portala Klix.ba nije isključeno da se u budućnosti bave novinarstvom.

Inače, djeca širom svijeta danas su preuzela ključne uloge u medijima, politici, kompanijama, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni.

Današnje preuzimanje obilježava godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta i pokretanja prvog Međunarodnog dana djeteta.

Beckhamova podrška

Kako bi dali glas milionima djece čiji glasovi nisu poslušani, poznate zvijezde i svjetski lideri će pružiti podršku incijativi.

Tako će UNICEF-ov ambasador dobre volje David Beckham u kratkom filmu koji će biti prikazan za Međunarodni dan djeteta pitati djecu o njihovim pogledima na svijet.

U Bosni i Hercegovini, predstavnica UNICEF-a Geeta Narayan otvorenim pismom pozvala je partnere i prijatelje UNICEF-a da se priključe ovoj inicijativi i predložila da centralna tema bude akcija protiv tjelesnog kažnjavanja djece.

"Kao što već znate, naša istraživanja pokazuju da skoro 50 posto roditelja koriste nasilne metode u odgoju djece, iako se eksperti slažu da to dugoročno može imati ozbiljne posljedice. S druge strane, naše nedavno istraživanje sa djecom i mladima pokazalo je da je nasilje jedno od glavnih problema koji ih zabrinjava", naglasila je u svom pismu predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan.