BiH
156

Mladi matematičar iz Prijedora razbija sve stereotipe o odlikašima

Klix.ba
Đorđe Mitrović iz Prijedora drugi je razred gimnazije i otkako ide u školu nikada nije imao zaključnu četvorku iz bilo kojeg predmeta. O zaključnim trojkama kojih je u cijelom školovanju dobio dvije-tri nema ni govora, a dvice i jedinice osim kao rezultat nekog od zadataka iz matematike su mu nepoznate.
Foto: Almir Panjeta
Foto: Almir Panjeta

Đorđe je regionalni i republički prvak iz matematike, a na državnom takmičenju osvojio je 17. mjesto. Iako većina genijalaca kriju tajnu uspjeha, Đorđe je bez imalo suzdržavanja otkriva:

"Redovno i pomalo. Učim 10 minuta, pa onda malo slušam muziku, i to je to", kaže nam Đorđe.

Oni koji idu ili su išli u neku od škola orijentiranih matematici, znaju d asu među težima one Venea T. Bogoslavova. Đorđe nam kroz smijeh kaže da on te zbirke ima, ali ih koristi ‘za zagrijavanje’.

Foto: Almir Panjeta
Foto: Almir Panjeta

"Koristio sam ‘Matematiskop’ i zbirke zadataka sa raznih takmičenja", pojašnjava. Kaže da na internetu također prati šta je bilo na drugim takmičenjima i šta je ‘trend’.

"Od svega me trenutno najviše zaokuplja i najviše mi se sviđa teorija brojeva, ali se dobro snalazim i u drugim oblastima“, priča nam Đorđe, ali otkriva da ima i polje gdje se ne snalazi i gdje mora još mnogo za uraditi:

"Kombinatorika, to mi baš ne ide najbolje jer se oslanja na formule i sisteme…“.

Što se nastavka školovanja tiče, kaže da mu je cilj sa najboljim ocjenama završiti gimnaziju, pa se onda okušati na matematičkom fakultetu u Beogradu ili Novom Sadu. Razmišlja i šta bi poslije fakulteta…

"Volio bih nastaviti sa usavršavanjem i baviti se nekim naučnim radom. Ako bih predavao matematiku, volio bih da to bude iz neke jače oblasti“, bez lažne skromnosti govori Đorđe koji uz svu matematiku nađe mjesta i za – fiziku! Ali, tu je ‘samo’ treći na republičkom takmičenju…

Foto: Almir Panjeta
Foto: Almir Panjeta

"Pripremam se za naredno takmičenje, vjerujem da će biti bolje. Tu je problem kao i sa matematikom – nemamo organizovane pripreme za jača takmičenja kao što bi trebalo, već se pripremam sam i po nekom svom programu, i ono što imam kroz školu. Ako bih imao ozbiljnije pripreme za matematiku, vjerujem da bih mogao ostvariti bolji rezultat i na državnom takmičenju čemu svakako težim", kaže Đorđe.

Kako smo spomenuli na početku teksta da je tajna svega to da malo uči a malo se zabavlja, Đorđe nam otkriva da stereotip o tome kako odlikaši provode sate uz knjigu za njega ne važe:

"Nije mi jasno kad neko kaže da je učio do ujutro za neki kontrolni. U biti ne volim mnogo da učim, zato sam u nekim drugim predmetima ponekad i ‘kampanjac’, a matematiku baš volim jer tu nema ‘bubanja’ – naučiš princip i samo ga primjenjuješ iz zadatka u zadatak", otkriva.

Kaže da ima dosta slobodnog vremena koje najčešće provodi sa svojom ekipom, a obično idu u kino da pogledaju neki od novijih filmova. I tu kaže da kod njega ne važe stereotipi o Sheldonu Couperu…

"Naprimjer, nisam uopšte neki fan naučne fantastike, Ratova zvijezda ili Zvjezdanih staza. Radije pogledam neki dobar triler“, kaže nam Đorđe i otkriva još jednu strast – japanski stripovi:

"Preko interneta pratim izdanja prevedana na engleski. Volim i crtati likove iz stripova, ali to više dok odmaram i iz hobija“, priča Đorđe, te dodaje da uz čitanje stripova ili odmor poslije učenja voli poslušati hard rock a ponekad i dubstep. Kao i veliki broj vršnjaka kaže da voli ljeto, a posebno se prisjeća ljetnjeg kampa u Kumboru 2013. organiziranog preko Javnog fonda dječije zaštite RS.

Foto: Almir Panjeta
Foto: Almir Panjeta

"Pozvan sam kao odličan učenik. Bilo nam je super, imali smo mnoge sadržaje, a jednu večer sam se čak okušao i kao voditelj talent showa, moglo bi se reći da sam se dobro snašao“, kaže nam Đorđe te dodaje da nakon tog kampa održava mnoga prijateljstva i kontakte sa vršnjacima iz svih krajeva i iz Prijedora kao i sa Darkom Raušem iz Centra za socijalni rad Prijedor preko kojeg je organiziran odlazak na kamp.

"Đole je super i vjerujem da će ako ovim tempom nastavi biti uenik generacije. Na Kampu je bilo lijepo, i drago mi je da smo i nakon toga ostali u kontaktu, kao i da svi učesnici održavaju kontakte i druže se”, kaže nam Danko a kako on ima 25 godina dok smo ih fotografirali Đorđe se šalio kako se sa fotografije neće znati ko je gimnazijalac a ko socijalni radnik.

Prijedor je jedna od deset općina u BiH uključenih u projekat "Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, BOsanska Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti, piše ZaSvakoDijete.ba.