BiH
0

Mladi iz regiona pomagat će Srebreničanima

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) iz BiH, Srbije i Hrvatske sudjelovat će u šestom međunarodnom omladinskom radnom kampu Franco Bettoli "Srebrenica, put ka novoj Evropi 2011.", koji se održava od 9. do 28. jula u Srebrenici.

U saopćenju YIHR-a navodi se da je međunarodni forum solidarnosti - EMMAUS, koji od 2006. organizira taj kamp, ove godine prepoznao Inicijativu kao partnera koji je cijelom kampu dao regionalnu dimenziju dovodeći mlade iz susjednih zemalja. U kampu će boraviti oko 120 mladih iz cijele Evrope.

Tokom boravka u kampu, aktivisti će pomagati izgradnju ''Evropskog centra za civilni servis - Franco Bettoli'', te direktno porodicama u Srebrenici donirati namještaj, posuđe, odjeću i obuću za povratnike u ruralna područja.

U suradnji s povjerenicima mjesnih zajednica i mladima iz Srebrenice mještanima Srebrenice i okoline pomagat će pri obavljanju poslova kao što su rezanje drva, farbanje, uklanjanje ruševina, čišćenje terena i obnova vodovodne mreže.

"Inicijativi mladih za ljudska prava BiH zadovoljstvo je što smo ove godine ostvarili saradnju s Emmausom i što će 30 naših aktivista iz Srbije, Hrvatske i BiH na konstruktivan način dati doprinos sjećanju na Srebrenicu", izjavila je direktorica YIHR BiH Alma Mašić.

Naglasila je da će sudionici Kampa prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, koja se održava 11. jula svake godine, a nakon dženaze sidionici Kampa pomoći će u uređenju Spomen-obilježja i mezarja u Potočarima.

Kao edukativni dio Kampa 12. jula sudionicima će biti predstavljen projekt "Srebrenica - mapiranje genocida", čiji je nosilac Inicijativa. Radi se o dokumentarnoj animaciji, koja u 17 mapa prikazuje hronologiju genocida u Srebrenici od 6. do 19. jula 1995. godine.