BiH
136

Mladi Goražda "zumiraju" prava i obaveze

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Lokalni tim Asu BIH Goražde realizirao je projekat "ZooM" čiji je cilj da mladima približi, ili kako to oni ističu "zumira" prava i obaveze koje imaju. Tako su mladi iz Goražda u tom cilju organizirali niz aktivnosti, između ostalih okrugli sto i otvoreni dijalog sa mladima, udruženjima mladih, općinskim i kantonalnim zvaničnicima čiji su poslovi povezani sa mladima. Izradili su i transparent koji je postavljen na Mostu Alije Izetbegovića u Goraždu.

"Ovim projektom želimo da sve mlade ljude u svojoj okolini upoznamo sa Zakonom o mladima i mogućnostima koje ovaj zakon pruža populaciji kojoj je namijenjen. Želimo da prekinemo nezainteresovanost mladih ljudi i da im pokažemo da je njihova obaveza da razmišljaju na zdrav način i da rade za dobrobit svih. Svjesni smo pasivnosti mladih i smatramo da se to može prevazići širenjem saznanja. Želimo pokazati da kroz druženje, razgovor i zajednički trud, mi mladi možemo rješavati sve ono što uviđamo kao problem. Kroz upoznavanje sa zakonom, imaćemo bolji uvid u naša prava i obaveze koje nam donosi taj zakon. Također, shvatit ćemo da 'na mlađima svijet ostaje' nije obična floskula, već da u toj rečenici ima smisla. A kada to shvatimo, bit ćemo spremni da zavrnemo rukave i svi zajedno radimo na poboljšavanju tog svijeta koji ostaje na nama mladima", poručili su iz Lokalnog tima.

Ovaj projekat podražala je Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (Učenici pomažu život) koja je usmjerena na stvaranje uslova za uspješnu budućnost mladih u BIH kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama. Kroz sadržaje svojih programa ova Omladinska fondacija želi pomoći mladima da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu kao aktivni, kreativni i svjesni građani i da učestvuju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednaki standardi za sve.

"Organizovali smo Info-kviz tako što smo na najprometnijoj gradskoj ulici postavili flip-chart papir sa velikim upitnikom i na taj način zaintrigirali prolaznike da se upoznaju sa sadržajem ispod papira. Ispod se nalazio kviz- pitanja o mladima. Nakon toga oni koji su pristupili kvizu dobili supapir sa kratkim porukama za mlade, vidovima uključivanja u društvene aktivnosti i udruženja, kao i promocijom SHL-ovih seminara. Planirali smo i predstavu za mlade koja će na slikovit način predstaviti stanje u kojem se nalaze mladi a postavit ćemo poruke po vidnim mjestima u gradu na kojima ćemo istaknuti riječ MLADI – UZMITE ŠTA VAM TREBA a ispod toga dati priliku mladima da uzmu papirić sa pravima koja imaju", poručili su iz Lokalnog tima AsuBIH Goražde.