Dom naroda BiH
52

Mladen Bosić: Današnja sjednica pokazuje da je u BiH došlo do raspada sistema

S. Š. U.
Delegat u Domu naroda BiH, Mladen Bosić (SDS) (Foto: T. S./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda BiH, Mladen Bosić (SDS) (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su usvojene izmjene izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH te dopuna Zakona o PDV-u kojom se uvodi diferencirana stopa PDV-a, javnosti se obratio i delegat Mladen Bosić (SDS).

Bosić je istakao kako izmjene Zakona o PDV-u kojima se predviđa difenrencijacija stope tog poreza, još neko vrijeme neće stupiti na snagu, a osvrnuo se i činjenicu da na dnevnom redu današnje sjednice nije bio prijedlog izmjene Zakona o akcizama.

"Poslije dva mjeseca mi još uvijek nemamo zakon koji će stupiti na snagu, a da ne spominjem Zakon o akcizama na gorivo. Jasno je da su oni koji su na vlasti štite svoje interese i standard. Ovo je mali pomak. Čestitam građanima koji su učinili pritisak da vlasti makar pred izbore mora nesto učiniti", kazao je Bosić.

Dodao je i da prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH koji je danas usvojen nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, pokazatelj dubokih podjela u zemlji koje se nisu smanjile nakon sastanka u Briselu.

"Prijedlog HDZ-a, na žalost pokazuje da se stvari nisu promjerile ni za milimetar, jer je valjda sada svima jasno da bez političkog dogovora političara nema nikakvog dogovora, da od nametanja nema ništa, već da to samo produbljuje krizu", istakao je.

Bosić je kazao i da smatra korektnim činjenicu da se predstavnici političkih stranaka iz bh. entieta Republika Srpska ne žele miješati u dogovor o izbornom zakonu do kojega trebaju doći Bošnjaci i Hrvati.

"Zakon će pasti na Predstavničkom domu. Ono sa čim se ne slažem je da ne treba aktivno učestvovati u ovom slučaju. SNSD je danas podržao prijedlog HDZ-a", istakao je Bosić.

Smatra da je HDZ-ov prijedlg izmjene Izbornog zakona politički prijedlog onih koji znaju da "od zakona nema ništa", te koriste situaciju kako bi svom glasačkom tijelu poslali poruku.

"Došlo je do raspada sistema vlasti u BiH. Činjenica da danas na sjednici nema ni jednog ministra, nekoga od izvršne vlasti ili Predsjedništva govori o stvarnoj situaciji o kojoj se nalazimo. Vlast ne funkcioniše od završetka prošlih izbora", zaključio je Bosić.

Uvjeren je da sastanak političkih lidera stranaka sa parlamentarnim kapacitetom, koji je održan u Briselu, spasio određene političare dajući im tako legitimitet da učestvuju na oktobarskim izborima.

"Mislim da ništa nije dogovoreno, to je na kraju ustvari bilo spašavanje ljudi koji su bili pred sankcijama da ne dobiju sankcije. Mislim na Milorada Dodika koji je dobio licencu da ide na izbore i te ljude da se na njih računa i poslije izbora. To je učinila EU pod pokroviteljstvom Hrvatske. Ostalih efekata neće biti. Ovi akteri sudeći prema današnjoj sjednici se nastavljaju ponašati na isti način", mišljenja je Bosić.

Kazao je i kako uprkos činjenici da se pokušavaju usvojiti zakoni iz "agende EU, oni se usvajaju u različitim prijedlozima tekstova".