BiH
0

MKSJ poricanjem istine i pravde daje modus za buduće zločine i zločince

Klix.ba
Momčilo Perišić (Foto: AFP)
Momčilo Perišić (Foto: AFP)
Članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, u saradnji sa organizacijama iz bosanskohercegovačke dijaspore, povodom odbacivanja zahtjeva Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da preispita presudu kojom je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen individualne krivične odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici, odnosno BiH u saopćenju za javnost upozoravaju da MKSJ poricanjem istine i pravde daje modus za buduće zločine i zločince

U posebnom saopćenju za javnost potpisanog od više istaknutih intelektualaca i organizacija u dijaspori se između ostalog kaže: “Žrtve i svjedoci agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima, ali i svi istinski borci za istinu i pravdu u svijetu su očekivali da će MKSJ osvijetliti veze između Vojske Jugoslavije i Vojske entiteta Republika Srpska (RS), i tako definitivno razbiti Miloševićevu zločinačku obmanu da uvjeri međunarodnu zajednicu i javnost da Srbija nije izvršila agresiju na BiH.

Umjesto toga Perišić je definitivno oslobođen odgovornosti za ratne zločine na području BiH, a Srbija amnestirana od odgovornosti za agresiju na BiH. Odustanjem od traženja istine i provođenja pravde od strane nečega što bi trebalo biti najveći pravni i moralni autoritet u svijetu, žrtve ali i prijatelji istine i pravde su dobili aboliciju saučešništva mozgova koji stoje iza politike masovnih zločina koji omogućavaju svojim saučešništvom ili direktnom komandom izvršavanje agresije i genocida. Žalbeno vijeće MKSJ je legitimiralo da vrh jedne države pošalje oružje, svoje oficire, formira vojsku u drugoj državi, kojom “nevidljivo komanduje”, počini zločine agresije i genocida, a onda samo pripazi da nigdje ne napiše “crno na bijelo” da se oružje koristi za ono za što je i napravljeno, i time će sudovi utvrditi “van svake razumne sumnje” nepostojanje odgovornosti. To je ogromni atak na međunarodno pravo, mir, istinu i pravdu”.

Izražavajući jedinstveno mišljenje preživjelih žrtava i svjedoka agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima, ogorčeni oslobađanjem Perišića što je apsolutno protiv interesa istine, pravde i prava žrtava, potpisnici saopćenja odbacuju novi pravni standard sudije Merona da "interes žrtava nije pravni osnov za odobravanje zahtijeva Tužilaštva MKSJ".

“Cijenimo neprihvatljivim postupanje sudije Theodora Merona čije subjektivne interpretacije, shvatanja i pravno neprihvatljivo uvođenje novog pravnog standarda “test konkretne usmjerenosti” kojim zapravo oslobađa od bilo kojeg oblika odgovornosti visokopozicionirane civilne i vojne ličnosti a čija je uloga u izvršenim zločinima izuzetno značajna. Još jednom vas podsjećamo da su u BiH izvršeni gnusni i stravični zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava uključujući i genocid čije su posljedice nesagledive, dugoročne i katastrofalne za ljudski rod uopšte, te da je imperativ čovječanstva da se izvršioci kazne u skladu sa propisanom procedurom i preduzmu druge potrebne preventivne aktivnosti odnosno efikasni mehanizmi zaštite svakog pojedinca i ljudske grupe u budućem periodu. Kultura nekažnjavanja najodgovornijih civilnih i vojnih rukovodilaca u prošlosti je nanosila nesagledive posljedice ljudskom rodu i cijelom čovječanstvu. Očekujemo da MKSJ postupa nezavisno, nepristrasno i u interesu pravde i pravičnosti”, kaže se u saopćenju čiji su potpisnici: profesor Emir Ramić, Institut za istraživanje genocida, Kanada; magistar Hamdija Čustović, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike; akademik Esad Duraković, Akademija nauka i umjetnosti BiH; akademik Ferid Muhić, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti; profesor dr. Senadin Lavić, Bošnjačka zajednica kulture Preporod; prof. dr. Selma Rizvić, Virtuelni muzej genocida; prof. dr. Mujo Begić, Institut za nestale osobe BiH za Bosansku Krajinu; Adamir Jerković, bivši savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Arhiv FBiH; dr. Mustafa Cerić, Svjetski bošnjački kongres; profesor Adil Kulenović, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99; Fadila Memišević, Sekcija Društva za ugrožene narode u Sarajevu; magistar Sanja Seferović Drnovšek, Bosansko američki institut za genocid i obrazovanje; Glavni odbor, Vijeće BiH organizacija Australije; Bakira Hasečić, Udruženje žena žrtava rata; Ivana Ina Mostarac, NVO "Dječiji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo" Djeca Sarajeva; Duratović Mirsad, Udruženje logoraša “Prijedor 92” i Murat Tahirovi, Organizacija žrtava i svjedoka genocida u BiH.