Deponije smeća
1

Mještani Drivuše i Raspotočja zagađuju Zenicu

ZEDA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Mještani prigradskih naselja Raspotočje i Drivuša već godinama formiranjem divljih mini deponija otpada zagađuju rijeku Bosnu i uži dio gradskog područja Zenice.

Nakon reorganizacije načina odvoženja gradskog otpada, od kada je ukinuto kontejnersko prikupljanje smeća, veliki broj domaćinstava sa područja mjesnih zajednica koje gravitiraju prema regionalanom putnom pravcu Raspotočje – Drivuša – Janjići - Lašva odbacuju svoj otpad na divlje deponije smještene pored rijeke Bosne.

Nakon većih kiša ili topljenja snijega, kada rijeka Bosna podigne svoj nivo svo odloženo smeće voda odnese prema Zenici, najveći dio tog otpada završi na nekoj od grana uz rijeku. Poslije povlačenje vodostaja rijeka Bosna u dijelu kojim protiče kroz urbano područje grada Zneice ostaje zakićena brojnim plastičnim otpadom. Uz sve to u rijeci Bosni se nizvodno od mjesnih zajednica Druvuša i Raspotočje nađe i veća količina tkz.''opasnog otpada'', koji niko na divljim odlagalištima ne kontroliše.

Sve ovo bi se moglo promjeniti kada bi svako od domaćinstava zadužilo odgovarajuće kante ili mini kontejnere u kojima bi se smještao sav otpadni materijal iz porodičnih domaćinstava i brojnih privrednih subjekata na ovom području. Na skladištima preduzeća Alba Zenica, koje se brine o odvoženju gradskog otpada, nalazi se veliki broj raspoloživih kanti i mini kontejnera koji se moraju raspodijeliti po domaćinstvima ovih mjesnih zajednica.

Mještanima, koji nemaju odgovarajuće posude za prikupljanje otpada, treba biti jasno da samovoljnim bacanjem otpadnih materijala po obližnjim 'državnim površinama' se ugoržava zdravlje stanovništva i narušava prirodni okoliš. Zenica je jedan od rijetkih gradova koji je uz pomoć Federalnog ministarstva za okoliš i Svjetske banke izgradio modernu sanitarnu deponiju, ali je nekom puno lakše da se rješava otpada razbacujući ga oko svog mjesta življenja i ugrožavajući zdravlje.