Krišto i Čolak
101

Mjesecima nisu zakazali sjednice u BiH, a putuju u Beč kako bi raspravljali o političkim pitanjima

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno državnog organa koji nije održao nijednu sjednicu od početka decembra 2018. godine, Borjana Krišto najavila je službeno putovanje u Beč.

Zajedno s njom u Austriju će otputovati i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u tehničkom mandatu Bariša Čolak. Dom naroda PSBiH je posljednju sjednicu održao 17. septembra 2018. godine.

"Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a (PSOEBS) Bariša Čolak učestvovat će u radu Zimskog zasjedanja PSOEBS-a koje će se 21. i 22. februara održati u Beču", piše u saopćenju za javnost.

Iz Parlamentarne skupštine BiH navode da će tokom dvodnevnog zasjedanja učesnici na plenarnoj sjednici, kao i na sjednicama Stalnog komiteta i tri opća komiteta PSOEBS-a, raspravljati o aktuelnim političkim i sigurnosnim pitanjima, o ekonomskim, naučnim, tehnološkim i ekološkim izazovima, kao i o pitanjima u vezi s demokratijom i ljudskim pravima.

"Tema rasprave bit će i izvještaji predsjedavajućih ad hok komiteta za migracije i borbu protiv terorizma. Očekuje se da će se učesnicima Zimskog zasjedanja PSOEBS-a obratiti predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Volfgang Sobotka, predsjednik PSOEBS-a George Tsereteli te predsjedavajući OEBS-a i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak", piše u saopćenju.

Uoči plenarnog zasjedanja članovi Delegacije PSBiH učestvovat će i na sastanku Grupe za podršku Putu svile PSOEBS-a, koji će se održati 20. februara u Beču. Tokom sastanka bit će predstavljena austrijska inicijativa za regionalno povezivanje država na Putu svile putem izgradnje moderne željezničke pruge širokog kolosijeka.

Zastupnici iz zemalja članica Grupe za podršku Putu svile PSOEBS-a o infrastrukturnom povezivanju razgovarat će i s ministrom za infrastrukturu u Vladi Austrije Norbertom Hoferom.