Safet Halilović
0

"Mislim da je zatražena smjena ishitrena"

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici sazvanoj za srijedu, 16. decembra, trebao razmatrati odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić donio je 4. decembra rješenje kojim traži da se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

„Mislim da su pitanje odgovornosti ministra za ljudska prava i izbjeglice od predsjedavajućeg Vijeća ministara i zatražena smjena ishitreni i da se pri donošenju takve odluke nije raspolagalo činjenicama iz kojih se vidi da je Ministarstvo učinilo sve što se tiče njegovih nadležnosti“, kazao je danas ministar Safet Halilović za Agenciju Fena.

Te nadležnosti su, prije svega, dodao je, u pogledu aktivnosti pristupanja UN konvenciji.

„Ministarstvo je dakle zaduženo za element aktivnosti pristupanja Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, ali ne i za ratifikaciju. Za ratifikaciju su zaduženi Vijeće ministara, Parlament, Predsjedništvo itd. To je ta bitna razlika“, kazao je ministar Halilović.

Podsjetio je da je Konvencija potpisana u Njujorku 29. jula tekuće godine, te da je u oktobru poslat u daljnju proceduru prijedlog ratifikacije sa tačno primljenim materijalima, datumom, sa elektronskom verzijom.

„Hoću da vjerujem da se radi o nesporazumu, prije nego zloj volji da se politizira ovo pitanje od bilo koga“, kazao je ministar Halilović.