Blagdanska noć
52

Misa ponoćka u dolini Neretve: Od Božićnih jaslica niko nije otišao razočaran

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hiljade vjernika u mostarskim katoličkim crkvama Božić je dočekalo uz svečano misno slavlje koje je počelo tačno u ponoć kada je prema biblijskoj predaji u Betlehemu rođen Božiji sin u liku djeteta koji je došao da otkupi grijehe svijeta.

Uz stih pjesme "Radujte se narodi kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas" započelo je Božićno svečano misno slavlje, koje je u prepunoj katedrali Marije Majke Crkve uz koncelebraciju brojnih svećenika, predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

On je svoju propovijed počeo radosnim vijestima anđela koji su obavijestili pastire da se u gradu Davidovu rodio Spasitelj Krist Gospodin, kazavši kako je to ono što svi žele čuti na ponoćki svake godine iznova.

"Večeras se Izaijino proročanstvo ispunjava. Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidjeh veliku. One koji su živjeli u dubokoj tami, obasjalo je veliko svjetlo. Večeras Gabrijelove riječi upućene Mariji oživljavaju. One postaju stvarnost. Večeras je dijete povijeno gdje leži u jaslama znak nama da Bogu ništa nije nemoguće", kazao je mostarski biskup u svojoj propovijedi.

Podsjetio je da se svake godine na misi ponoćki želi prisjetiti anđelovih riječi i biti uronjeni u istinu tih riječi, sa željom da se ponovno kaže da su događaj i ova idilična priča istina i da joj se može vjerovati.

"Želimo prepoznati stvarnost ovoga rođenja u svome životu i u našem svijetu.To je ono što svi želimo", kazao je mostarski biskup u svojoj propovijedi navodeći kako pretpostavlja da su svi vjernici ove noći zato na ponoćki.

Upitavši zašto se svake godine dolazi na ponoćku kad se stvarnost ne razaznaje, kad jedni druge ostavljamo u tami i kad nam je put zastrt mrakom, i zašto uvijek želimo čuti iznova ove riječi i podsjetiti se da su istina, podsjeća da živimo u svijetu gdje nam je Bog potreban.

Naglasio je da ovaj svijet ne mora biti zemljopisno područje, jer je svako od nas svijet za sebe te podsjetio da su zbunjenost i sumnja u sebe i neznanje uzrok mnogih posrtaja i padova što ljude dovodi do toga da ne znaju šta im je činiti i očajnički žele čuti dobre vijesti, jer one nadvladavaju sve poraze.

"Sad razumijemo zašto smo večeras ovdje i šta želimo", kazao je biskup Palić te naglasio kako je svako iskusio neki oblik tame tokom prošle godine i stajao pred zastorom nemoći te čeznuo za radosnom viješću, ali da od Božićnih jaslica niko nije otišao razočaran, jer se u božićnoj noći svaki put spozna istina o Božiću koja pokazuje da svjetlo nadvladava tamu.

U tom duhu je uz poruke mira, ljubavi i nade pozvao vjernike da radost Božića podijele sa svojim najmilijima, prijateljima i komšijama i jedni drugima budu utjeha nada i radost.

Svečanoj ponoćki uz brojne vjernike su prisustvovali i predstavnici pravoslavne crkve u Mostaru kojima se biskup zahvalio i podijelio s njima radost Božića.