BiH
0

Miroslavu Gvozdenu 10 godina zatvora za zločin kod Sanskog Mosta

FENA
Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na 10 godina zatvora bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Miroslava Gvozdena zvanog Mićan, zbog ratnog zločina nad civilima na teritoriju Sanskog Mosta u decembru 1992. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine saopćilo je kako je sud, "tokom postupka koji je vođen izuzetno profesionalno, u skladu s najvišim međunarodnim pravnim standardima, potvrdio navode optužnice koja Gvozdena tereti za ubistvo šest i ranjavanje jednog civila u mjestima Tomašica i Sasina te izrekao kaznu primjerenu težini počinjenih kaznenih dijela".

Predmet Sanski Most je jedan od primjera uspješne regionalne saradnje u postupcima za ratne zločine, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Na ovu presudu osuđeni ima pravo da se žali Apelacionom sudu u Beogradu.

Gvozdenu se optužnicom na teret stavlja da je, zajedno sa Milom Gvozdenom, koji još nije dostupan pravosudnim organima, iz osvete zbog ubistva brata, ubio šest i ranio jednog civila u Tomašici i Sasini.

Miroslav i Milo Gvozden su se, prema optužnici, dogovorili da osvete poginulog brata Radoslava Gvozdena, i to osobama za koja su znali da žive u selima u kojima su izvršili ubistva.

Tužiilaštvo za ratne zločine je preuzelo ovaj predmet od Kantonalnog suda u Bihaću.