Konstituirajuća sjednica
108

Miro Lazović i Gradimir Gojer zamjenici predsjedavajućeg Gradskog vijeća

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zamjenici predsjedavajućeg Gradskog vijeća grada Sarajeva su Miro Lazović i Gradimir Gojer.

Lazović je izabran iz reda srpskog naroda, a dobio je podršku 15 vijećnika, dok je Gojer kao pripadnik hrvatskog naroda dobio 16 glasova podrške vijećnika.

Podsjećamo da je ranije za predsjedavajućeg GV izabran Sabahudin Delalić, koji je dobio 15 glasova za.

"Nadam se da će Grad Sarajevo imati poseban status, da ćemo ga pokušati unaprijediti s aspekta lokalne samouprave i Konvencije o ljudskim pravima. Zalagat ću se da Sarajevo napravi iskorak prema gradovima u regionu na način da bude to bude sredina u kojoj će i druge političke stranke podstaknuti da vode politiku razvoja grada i BiH, kako bi ubrzali naš put u EU", rekao je Lazović.

Gojer je rekao da Sarajevu treba vratiti prava jer je "razvlašten grad".

"Od vremena kada sam bio dogradonačelnik od danas, nije se ništa promijenilo. Trebamo se boriti za prava Grada Sarajeva i prava svih građana bez obzira na vjersku, nacionalnu i spolnu pripadnost kao i boriti se protiv siromaštva koje je napalo sa svih strana", rekao je Gojer.

U nastavku sjednice očekuje se glasanje na novog gradonačelnika Sarajeva, a prema posljednjim informacijama, glavni grad će prvog čovjeka dobiti tek nakon drugog kruga glasanja. Kandidati su Igor Kamočaji, Stjepan Kljuić i Jakob Finci.