BiH
0

Mirni protesti "Žena Srebrenice" danas u Tuzli

FENA
U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Udruženje "Žene Srebrenice", kao svakog 11. u mjesecu, organizirat će danas u Tuzli mirne proteste, saopćeno je iz ovog udruženja.

Okupljanje je planirano na platou Pinge u Tuzli u 12 sati, odakle će kolona mirno krenuti do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

"Žene Srebrenice" ovaj put će zahtijevati da se pod hitno počne s ekshumacijama masovnih i sekundarnih grobnica i prikupljanjem posmrtnih ostataka članova njihovih porodica koji su poubijani od zločinaca na "Maršu smrti", da se pod hitno deminiraju prostori za koje se zna da postoje posmrtni ostaci, a do kojih se nije moglo doći jer taj prostor nije deminiran, zatim hapšenje ratnih zločinaca i podizanje optužnica protiv osoba koji se nalaze na spisku od 810 zločinaca koji su učestvovali u zločinima u Srebrenici, a koji još uvijek rade u državnim organima uprave, policiji RS-a i SDB-u (OSA).

Od bh. političara se traži da se dogovore o jedinstvenoj policiji na prostoru čitave BiH. U protivnom, od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka "Žene Srebrenice" traže da iskoristi svoje ovlasti i donese odluku o jedinstvenoj policiji na cijelom prostoru BiH.

"Žene Srebrenice" traže da se ukine ili promijeni Izborni zakon BiH i omogući žrtvama genocida da mogu da glasaju za općinu Srebrenica, bez obzira na to gdje su porodice dobivali CIPS-ove lične karte.

Današnjem mirnom protestu Udruženju "Žene Srebrenice" podršku će pružiti Kantonalni odbor Asocijacije mladih SDA, s Općinskim odborom Asocijacije SDA Tuzla, studenti i profesori Filozofskog fakulteta Tuzla, Žene u crnom iz Beograda, Aktiv žena Solane Tuzla i studenti i profesori iz Italije.