Večeras u Sarajevu
21

Ministru Admiru Katici uručena zahvalnica za vraćanje struke u policijske redove

A. P.
Admiru Katici, ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, danas je na otvaranju Međunarodne konferencije Dani kriminalističkih nauka, Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, uručio Zahvalnicu za uspješnu saradnju i doprinos jačanju pozicije studenata koji su okončali studij u ovoj obrazovnoj ustanovi.

"Zahvaljujem se organizatorima na pozivu i uručenju Zahvalnice koja je meni, i svima koji su radili na izmjenama zakona o policijskim službenicima i unutrašnjim poslovima KS kako bismo vratili struku u policiju, pokazatelj da je naš rad i trud prepoznat i podstrek nam je da nastavimo i dalje da se borimo za čast i etiku policijskog posla, kao i profesionalnu, efikasnu i depolitiziranu policiju", kazao je Katica, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

On je naglasio da za njega, koji obnaša funkciju ministra unutrašnjih poslova KS, i čiji je prioritet da zaštiti sve građane, tema ovogodišnje Konferencije “Savremeni izazovi u cyber sigurnosti” je posebno aktuelna jer je cyber kriminal u žiži interesovanja ministarstava unutrašnjih poslova i istražitelja u svim zemljama u svijetu.

"Riječ je o vrsti kriminala zbog kojeg organi za provođenje zakona svaki dan moraju smišljati nove načine kako da se izbore s tim i konstantno se edukovati u toj oblasti jer tehnologija svaki dan sve više napreduje. Cyber kriminal opasan je jer zadire u sve grane i može biti kako politički kao što su cyber špijunaža, cyber terorizam, tako i ekonomski, ali tog kriminala nisu pošteđeni ni najmlađi i često smo svjedoci seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece putem interneta, kao i distribucije dječije pornografije i pedofilije. Također, državni i nedržavni akteri sve više nastoje ukrasti podatke, počiniti prevare ili čak destabilizirati vlade", istakao je Katica.

Ministar je kazao da kibernetički prostor ne poznaje granice ucrtane na političkoj karti svijeta.

"Cyber kriminal prelazi sve granice, i kako agencije za provođenje zakona širom svijeta moraju razviti visok nivo saradnje u cilju promicanja globalne cyber sigurnosti, tako je od velike važnosti da kreiranje sigurnosne politike u ovom području bude utemeljeno i na naučnim konceptima u cilju stvaranja što povoljnijeg sigurnosnog okruženja. Konferencija Dani kriminalističkih nauka održava se 18. put i prerasla je u akademski projekat što je značajan faktor ne samo u gradu Sarajevu, već i šire jer nova znanja i razmjena iskustava doprinose efikasnijoj borbi protiv svih oblika kriminala", rekao je na kraju Katica.