Iznijela primjedbe
1

Ministrica finansija RS-a: Ne prihvatamo aranžman sa MMF-om ako bude zahtjeva za prijenos nadležnosti

SRNA
Vidović je navela niz primjedbi, Foto: ATV Banja Luka
Vidović je navela niz primjedbi, Foto: ATV Banja Luka
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da RS ne može prihvatiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ukoliko bude ijedan zahtjev za prijenos nadležnosti.

Vidović je navela da za sada postoje tri takva zahtjeva i da tu ima stvari koje nisu u skladu sa zakonom koji vrijede u RS-u i BiH, ističući da ovaj entitet to neće moći prihvatiti.

"Vrlo problematičan je zahtjev da Centralna banka BiH preuzme registar računa svih fizičkih lica iz RS-a. Mi smo taj registar sačinili prije dvije godine u APIF-u i nema nikakve potreba da to ide na Centralnu banku, koja nema ni zakonski osnov za to", rekla je Vidović.

Ona smatra da je to prijenos nadležnosti na koji RS ne može pristati.

Vidović je kao problematičan navela zahtjev u vezi sa certifikovanim potpisom.

Ona je podsjetila da je RS zakon o certifikovanom potpisu usvojila prije nekoliko godina i da on još nije zaživio jer se nastoji da bude donesen na nivou BiH, dodajući da je to, također, prijenos nadležnosti.

Treća primjedba RS-a odnosi se na osnivanje fonda za finansijsku stabilnost, što je stari zahtjev MMF-a, koji bi trebalo da djeluje u okviru Agencije za osiguranje depozita na nivou BiH.

"RS nije zadovoljna radom tih agencija i upravljanjem sredstvima jer tu nemamo nikakvu nadležnost", istakla je Vidović.

Prema njenim riječima, predviđeno je da u početku taj fond finansiraju entiteti, a onda da banke izdvajaju određeni postotak.

"Nemamo ništa protiv toga da banke naprave fond i da ga koriste kada dođu u probleme, ali smo protiv toga da ga finansiraju entiteti, kada će im novac biti vraćen", rekla je i naglasila da Agencija za osiguranje depozita nema zakonsku nadležnost za taj fond.

Ona je navela da se Fiskalno vijeće nije usaglasio o pismu namjere, te da su primjedbe imali i RS, Federacija BiH te Centralna banka BiH.

Vidović je rekla da je najviše primjedbi bilo iz RS-a, od kojih je pet uvaženo.

"S obzirom na to da nije bio moguć dogovor, nova sjednica Fiskalnog vijeća je zakazana za petak, 11. decembra, a u međevremenu ćemo dalje razgovarati i usaglašavati stavove", navela je Vidovićeva.