BiH
0

Ministri Alkalaj i Ahern razgovarali o političkoj situaciji u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se sinoć u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Irske Dermotom Ahernom, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti BiH, saopćeno je danas iz MVPBiH.

Ministar Alkalaj je zahvalio na pomoći Irske našoj zemlji, posebno na doprinosu na donatorskim konferencijama za rekonstrukciju Bosne i Hercegovine.

Informirao je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o reformskim procesima u našoj zemlji. Ministar Ahern je istaknuo da je pitanje zemalja zapadnog Balkana važno za EU te da će Irska pomoći i Bosni i Hercegovini na tom putu.

U tom smislu je naglasio nužnost što hitnijeg rješavanja pitanja reforme policije kao glavnog uvjeta za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Izrazio je spremnost za pružanje pomoći i prenošenje iskustava Irske na ovome planu.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju bilateralne saradnje između BiH i Irske, posebno na ekonomskom planu.

U tom smislu ministar Alkalaj je istaknuo nužnost ugovornog reguliranja odnosa i potrebu dogovaranja o sukcesiji ugovora bivše Jugoslavije s Irskom.

Ministar Ahern je rekao da poslovni ljudi Irske investiraju širom svijeta i zainteresovani su i za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali jedan od preduvjeta za investiranje u nekoj zemlji je stabilna politička situacija.