Ko je sve trošio 144.000 KM?
0

Ministarstvo sigurnosti BiH krije spisak onih kojima smo platili promotivni let

Piše: Almir Panjeta
Promotivni let za novinare i probranu omladinu koja "nije nikada vidjela EU" organiziran povodom početka bezviznog režima za građane BiH koštao nas je cijelih 143.993 KM! Dodatne 32.913 "skršene" su za koncert na kojem su "šačicu" posjetilaca zabavljali Koke, Kice i Amel Ćurić koji nisu uzeli honorar! Spisak putnika krije se, a do sad je "procurilo" da je među njima bio sin Nedžada Brankovića, bečki student Adnan!

Tako nas je opštenarodno veselje oko ulaska u bezvizni režim koštalo 176.906 KM, iako je na press konferenciji prije leta i koncerta rečeno kako će nas sve skupa koštati 140.000 KM. Dodamo li na prvu cifru i onih 100.000 utrošenih u kampanju nakon koje se opet dešava da građani BiH na granice dolaze sa starim pasošem, ukupna cifra cijelog veselja je 276.000 KM. Da stvar bude još gora, čitav taj novac potrošen je u vrijeme kada se očajnički skupljaju odjeća, obuća i madraci po mjesnim zajednicama u BiH, te novac po kolektivima, za pomoć stanovništvu na poplavljenim područjima BiH.

Najzanimljivije u svemu je to što smo pomenute podatke dobili iz Ministarstva sigurnosti BiH iako ih nismo ni tražili: na naš upit u kojem smo se pozvali na Zakon o slobodnom pristupu informacijama i tražili spisak putnika, poslije višednevnih molbi da nam se odgovori, poštom smo dobili izvještaj o troškovima.

"Spisak nije pravilo Ministarstvo sigurnosti već Evropski pokret", kazala nam je Neira Oručević iz Ureda za informiranje Ministarstva sigurnosti, te smo joj morali pojasniti da je let plaćen iz Budžeta BiH, i da je spisak javni dokument koji po Zakonu mora biti dostupan svakom građaninu BiH.

"Ne znam, mi smo vam poslali odgovor, šaljite upit opet ako hoćete!", odbrusila nam je Oručevićeva ne želeći pojasniti zbog čega se, ako je sve transparentno, krije na koga je u doba najveće krize potrošena nemala svota, posebno uzme li se u obzir da je dio troškova tokom četverodnevnog boravka plaćen od donacija EU, a Slovenija je ustupila autobuse!

Uzme li se u obzir da je na ovaj put išlo 66 ljudi, dođe se do cifre da smo po svakom od njih platili 2.182 marke! Kako stoji u informaciji koju nismo tražili, među putnicima je bilo 10 novinara koji su u biti jedini nešto konkretno i radili, 11 predstavnika Institucija BiH, 10 studenata koje je nominirala ambasada Italije, pet osoba sa područja Istočne Bosne (ne znamo je li nekome od njih poplavljena kuća op.a.), i 30 osoba koje je nominirao Evropski pokret u BiH. Kako je nedavno prenio sedmičnik "Slobodna Bosna", među njima je bio i sin bivšeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, bečki student Adnan. Ako je kriterij bio da idu mladi koji nisu imali priliku vidjeti Evropu ranije, onda ne znamo otkud tu neko ko je studirao u Beču?!