BiH
2

Ministarstvo prosvjete tvrdi da 2.141 učenik u RS-u uči bosanski jezik, ni traga "bošnjačkom"

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprkos tome što ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević osporava da se učenicima u đačke knjižice upiše naziv "bosanski jezik", ministarstvo kojim on predsjedava u informaciji koje je dostavilo Ministarstvu civilnih poslova BiH navelo je kako 2.141 učenik u osnovnim školama RS-a uči bosanski jezik.

Prema informacijama Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, u manjem bh. entitetu učenici izučavaju nacionalnu grupu predmeta i to bosanski jezik, historiju i islamsku i katoličku vjeronauku.

"Bosanski jezik u razrednoj nastavi od II do V razreda izučava 917 učenika, a bosanski jezik u predmetnoj nastavi od VI do IX razreda izučava 898 učenika", stoji u informaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Dodaju kako u Osnovnoj školi "Kozarac" u Kozarcu 326 učenika izučava bosanski jezik od II do IX razreda škola.

"Shodno navedenom bosanski jezik u osnovnim školama RS-a izučava ukupno 2141 učenika od II do IX razreda", navode iz Ministarstva prosvjete RS-a.

Historija kao nacionalni predmet iz nacionalne skupine predmeta realizuje se u 10 osnovnih škola za 855 učenika bošnjačke nacionalnosti. Kako navode, nastavnici realizuju program Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona ili prave različite kombinacije postojećih programa.

"Samo u Osnovnoj školi Kozarac u Kozarcu primjenjuje se nastavni plan Unsko-sanskog kantona, dok se u svim ostalim školama primjenjuje nastavni plan RS-a, što znači jedan školski sat više u toku sedmice u osmom razredu", ističu iz entitetskog ministarstva.

Informacija Ministarstva prosvjete i kulture RS-a
Informacija Ministarstva prosvjete i kulture RS-a

Zaključuju kako islamsku vjeronauku u RS-u izučava 5.877 učenika dok katoličku vjeronauku izučava 199 učenika.

Ove informacije dostavljene su Ministarstvu civilnih poslova BiH, a prema zahtjevu Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Nadležne obrazovne vlasti svjesne su činjenice da je važno svoj djeci osigurati jednak pristup osnovnom obrazovanju i omogućiti im nastavak daljeg školovanja u sredinama i školama koje poštuju ljudska prava i temeljne slobode prema Ustavu BiH i ostalim međunarodnim dokumentima koje je potpisala BiH", navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjećamo, pet zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputilo je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PS BiH s jednom tačkom dnevnog reda koja glasi "Informacija Vijeća ministara BiH o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj".