BiH
0

Ministarstvo prosvjete RS prijavilo roditelje iz Konjević Polja i Vrbanjaca ombudsmanu

FENA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) saopćilo je danas da je obavijestilo Ombudsmana za ljudska prava BiH "o zanemarivanju djece od roditelja, u slučaju učenika iz Konjević Polja i Vrbanjaca", koji od 2.septembra ne idu na nastavu.

Zaprijetili su i sudskim postupcima.

"S obzirom da je djeci iz Konjević Polja i Vrbanjaca uskraćeno pravo na obrazovanje, u skladu sa članom 56. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, direktori Osnovne škole 'Petar Kočić' Kravica kod Bratunca i Osnovne škole 'Sveti Sava' Kotor Varoš, u čijem sastavu se nalaze dva područna odjeljenja, pokrenuli su postupak pred nadležnim sudovima", saopćeno je iz resornog entitetskog ministarstva.

U saopćenju tvrde da, uprkos nastojanjima Ministarstva prosvjete i kulture RS da se u najboljem interesu djece riješi pitanje povratka učenika iz Konjević Polja i Vrbanjaca u školske klupe, oni se ni danas nisu pojavili na nastavi.

"Tokom proteklog vikenda postignut je dogovor između ministra prosvjete i kulture RS Gorana Mutabdžije i advokata koji zastupa roditelje iz Konjević Polja Nedima Ademovića da se učenici iz Konjević Polja od šestog do devetog razreda, kao i dio učenika od prvog do petog razreda vrate danas na nastavu. Prema tom dogovoru, predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture posjetio je danas školu u Konjević Polju s ciljem realizacije dogovorenog, ali učenici se nisu pojavili na nastavi", stoji u saopćenju.