BiH
0

Ministar Vidović o aktivnostima u sektoru maloljetničkog prijestupništva i stanju u okviru kaznenih zavoda

FENA
Federalno ministarstvo pravde imenovalo je člana Koordinacionog tijela za praćenje vršenja aktivnosti koje se odnose na Strategiju protiv maloljetničkog prijestupništva Bosne i Hercegovine, a u skladu s utvrđenim Akcionim planom za period od 2006. do 2010. godine.

Radi se o tijelu koje će koordinirati provedbu Strategije na nivou BiH, čime je zajamčena njena djelotvorna implementacija.

Ovo je istaknuo federalni ministar pravde Feliks Vidović na press konferenciji danas u Sarajevu, podsjećajući da je uporedo sa spomenutim aktivnostima resorno ministarstvo angažirano na izmjenama i dopunama zakona koji se u cjelini ili djelimično odnose na oblast maloljetničkog prijestupništva (Krivični zakon FBiH, Zakon o krivičnom postupku i Zakon o izvršenju krivičnih sankcija FBiH).

Prema njegovim riječima, u postojeći zakonski okvir FBiH već su ugrađena brojna načela i instituti u skladu s evropskim standardima, kojima je predviđen širok opseg zavodskih i izvanzavodskih mjera prema maloljetnim prijestupnicima.

Pokazalo se, međutim, da ne postoje odgovarajući socijalni, obrazovni i stručni programi koji bi bili u funkciji prevencije maloljetničke delinkvencije.

Ministar Vidović smatra opravdanim ustroj maloljetničkog pravosuđa u skladu s međunarodnim dokumentima koje je BiH ratificirala.

U tom kontekstu, Vidović ističe problem negativnog odnosa lokalnih zajednica spram otvaranja ustanova za maloljetnike u sukobu sa zakonom, te poziva sve relevantne institucije da se uključe u prevenciju i rješavanje problema maloljetničkog prijestupništva, odnosno stvaranje pretpostavki za društvenu reintegraciju maloljetnika koji su se našli na životnoj stranputici.

Istovremeno, federalni ministar pravde ukazao je na manjkavosti zatvorskog sistema koje se ogledaju u zapuštenosti ovog sektora u kadrovskom pogledu te nedostatnosti postojećih kapaciteta.

Ministar Vidović podsjeća da je u toku procedura o odabiru kandidata za zatvorskog inspektora, te izražava očekivanje da će do kraja godine biti stavljeni u funkciju novoizgrađene zatvorske ustanove u Tuzli i Orašju, ukupnog kapaciteta oko 200 mjesta.

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuje stanje u pogledu osuđenika - psihijatrijskih slučajeva (neuračunljivih počinitelja krivičnih djela) koji nemaju zasebnu ustanovu, a trenutno su smješteni na odjelu forenzike zatvora u Zenici.

Ministar pravde navodi da je vlada Švicarske prije nekoliko godina osigurala sredstva za izgradnju ustanove za neuračunljive osuđenike, te da je načelan dogovor bio da se taj objekt gradi u Sokocu. U međuvremenu je iskrsnuo problem o tome ko će biti osnivač te ustanove. Naime, vlasti iz RS-a insistiraju da to bude Vlada RS-a, a predstavnici FBiH su za to da pravo osnivača pripadne Vijeću ministara BiH.

Ministar Vidović odbacio je navode pojedinih međunarodnih organizacija o učestalom zlostavljanju osuđenika koji kazne izdržavaju na prostoru FBiH, uz napomenu da je registriran samo jedan takav slučaj u Zenici, te da Ministarstvo u sklopu vlastitih nadležnosti provjerava svaki navod o mogućim nepravilnostima u radu kazneno-popravnih zavoda.