BiH
5

Ministar Tučić progovorio o razlozima zbog kojih je podnio ostavku

Klix.ba
Boris Tučić
Boris Tučić
Nakon što je ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Boris Tučić (SNSD) podnio ostavku na tu poziciju, oglasio se saopćenjem za javnost u kojem objašnjava svoje razloge.

"Danas, 22. januara 2015. godine, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH podnio sam ostavku na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH", potvrdio je Tučić.

"Osnovni razlog za podnošenje ostavke odnosi se na neslaganje sa postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za vanjskotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH, koji samo djelimično uobziruju postojeća zakonska rješenja u BiH i njene međunarodne obaveze u ovoj oblasti, te koji ozbiljno dovode u pitanje njene odnose sa nekim od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, ali i investitora u BiH", naveo je ministar.

"Kako apeli prema partnerskim institucijama, ali i Predsjedništvu BiH da se, u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima, preispitaju svi aspekti navedenih postupaka nisu urodili plodom, bio sam prinuđen podnijeti ostavku, ne želeći da učestvujem u aktivnostima koje bi za rezultat, prema zvaničnim najavama, imale katastrofalne posljedice po BiH i njene entitete, a koje su pojedinci, rukovođeni vlastitim političkim ili drugim interesima, u potpunosti zanemarili", kazao je Tučić.

On je dodao da se nada kako će ovaj čin "još jednom ukazati na potrebu osiguranja višeg stepena odgovornosti svih nadležnih institucija u domenu vanjskotrgovinskog prometa naoružanja i vojne opreme, čime bi se svakako doprinijelo i kvalitetnijem stvaranju uslova za intenzivniji razvoje jedne zaista perspektivne industrijske grane u BiH".