Međuentitetska saradnja
112

Ministar Ramić i gradonačelnik Mićić posjetili povratnike u Bijeljini i Janji

B. R.
Edin Ramić i Mićo Mićić posjetili Bijeljinu i Janju (Foto: Ministarstvo za raseljene osobe i izbjegl
Edin Ramić i Mićo Mićić posjetili Bijeljinu i Janju (Foto: Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH)
Povratnike u Bijeljini i janji posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić zajedno s bijeljinskim gradonačelnikom Mićom Mićićem. Ramić i Mićić su razgovarali o projektima koje zajedno provode ministarstvo i gradska uprava.

Ramić i Mićić su obišli, kako su saopćili iz Ministastva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine, završene infrastrukturne projekte. U Bijeljini je završeno asfaltiranje dva putna pravca, dok je u Janji završena sanacija krova i instalacija rasvjete na školskom igralištu u Osnovne škole "Meša Selimović".

Grad Bijeljina je jedan od gradova u Bosni i Hercegovini u kojem se, kako su naveli, aktivno provodi Revidirana strategija Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Od prvih dana povratka ljudi na svoja prijeratna mjesta boravka imamo dobru saradnju sa povratnicima. Ona je rezultat završenih najznačajnijih projekata, a to je infrastruktura, zapošljavanje, poljoprivreda i podrška mladima. Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom, tu saradnju ćemo nastaviti i učiniti još značajnijom kako bismo povratnicima obezbijedili sve potrebno da obrađuju svoja imanja i žive od svog rada. Završene projekte koje danas obilazimo smo podjednako sufinansirali što govori da smo spremni i dalje pomagati u poboljšanju kvaliteta života povratnika", kazao je gradonačelnik Mićić

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, kako su naglasili, kontinuirano pomaže povratak u Bijeljinu i Janju.

"U proteklih nekoliko godina smo u Bijeljinu investirali blizu četiri miliona KM kroz različite vidove podrške. Najznačajnije smo pomogli izgradnju infrastrukture, dio smo i vidjeli danas. Nadam se da smo obradovali 438 učenika-povratnika u Janji jer smo sanirali krov njihove škole i završili rasvjetu gdje mogu provoditi slobodno vrijeme. Semberija je kraj u koji se isplati ulagati jer vam je to ujedno investicija, a ne trošak. Povratnici ovdje vrijedno rade, mi ih pratimo kroz sve naše programe koje realiziramo. Nanovo se obradujemo prisustvu mladih i rado podržavamo njihove ideje, zajedno sa gradskom upravom. Pozitivna iskustva povratnika iz Semberije želimo prenijeti i u druge krajeve u kojima je ostvaren povratak", zaključio je Ramić, saopćili su iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine.