BiH
3

Ministar Radončić obišao požarišta na području Jablanice

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, sa saradnicima, posjetio je danas Općinu Jablanica i obišao područja koja je zahvatio šumski požar.

Ministar Radončić je s predstavnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona i Općine Jablanica obišao požarišta u rejonu Slatine i Hidroelektrane "Jablanica".

Upoznao se o situaciji na terenu i razmijenio mišljenja vezano za naredne korake kada je u pitanju rješavanje problema na požarištu na području Jablanice.

Ministar sigurnosti BiH se založio za aktivno profesionalno djelovanje i u narednom periodu, podržao je napore koje čine vatrogasci kantonalnog i lokalnog nivoa te zahvalio na podršci Oružanim snagama i kolegama iz Republike Hrvatske i EUFOR-a.

U kraćem obraćanju prisutnima ministar Radončić je izrazio kritike na račun rada Federalne uprave civilne zaštite i naglasio da će putem institucija koje postoje tražiti obrazloženje i reviziju dosadašnjih aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite radi poboljšanja stanja u ovoj oblasti, kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Ministar Radončić je izjavio da Ministarstvo sigurnosti BiH nastavlja svoje aktivnosti, a one se prije svega odnose na komunikaciju s međunarodnom zajednicom, s predstavnicima Evropskog operativnog centra za hitne situacije i operativnog centra NATO-a, Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe, te na bilateralnu saradnju sa zemljama koje žele pružiti pomoć.

U ovom slučaju prvenstveno se misli na pomoć Turske, jer prema informacijama kojima raspolažemo u Ministarstvu sigurnosti BiH u toku dana prema BiH bi trebalo da krenu dva helikoptera naših kolega iz Turske, a koji bi u toku sutrašnjeg dana, ukoliko sve sigurnosne procedure budu zadovoljenje, mogli da djeluju na požarištima u području Jablanice, kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

"Prilikom obilaska požarišta u Jablanici, ministar Radončić i svi prisutni su zaključili da je potrebno uraditi puni više i na prevenciji i na budžetu, obuci i opremanju kvalitetnim materijalnim sredstvima i lokalnih jedinica. Treba raditi na uspostavljanju sistema da bi BiH bila samoodrživa u ovoj oblasti i ne bila svake godine osuđena na traženje pomoći od naših međunarodnih partnera. Postoje kapaciteti i mogućnosti i BiH bi trebala da ide u tom pravcu, da izgradi sistem u kojem bismo i mi bili u mogućnosti da pružimo potrebnu pomoć našim susjedima", kazao je Agić.