Banja Luka
79

Ministar policije RS-a: Moglo je doći da nesagledivih posljedica po Schmidta

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da visoki predstavnik Christian Schmidt nije najavio posjetu Banjoj Luci i da je time ugrozio svoju sigurnost jer mu, kaže, javnost nije naklonjena.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je za Srnu da njegov dolazak u Banju Luku bez ikakve najave zvaničnim institucijama zaduženim za provođenje zakona, nakon što je i sam obaviješten i upozoren da postoji opasnost po njegovu sigurnost i to u trenutku dok se u Banjoj Luci održava nekoliko različitih događaja, od Sajma knjige, fudbalske utakmice i drugih društvenih događaja, govori o tome da je željan da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva.

"Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim djelovanjem snosi dio odgovornosti za stanje bezbjednosti. Ovaj njegov današnji potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi", poručio je Karan.

On je podsjetio da se u neposrednoj blizini njegovog boravka održavao veliki skup u okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva i zastave, kojem je prisustvovalo više od 10.000 građana, te da su prisutni slučajno došli do informacije o njegovom boravku.

"Moglo je doći da nesagledivih posljedica kako po samog Schmidta, tako i po građane Republike Srpske, jer raspoloženje građana Republike Srpske nije mu nimalo naklonjeno", konstatovao je Karan.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se jučer u Banjoj Luci sastao sa biskupom Franjom Komaricom. Ovo je Schmidtova prva posjeta Banjoj Luci od kada je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio da će mu biti zabranjen dolazak na teritoriju RS-a.