Za studente i profesore
100

Ministar odbrane BiH Zukan Helez održao predavanje na SSST-u na temu saradnje BiH s NATO-om

Klix.ba
Priliku da slušaju predavanje ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, imali su studenti i profesori Univerziteta SSST.

U svom obraćanju prisutnim studentima fakulteta za političke nauke i međunarodne odnose, ekonomije i biznisa te kompjuterskih nauka i informacionih sistema na temu ''Ciljevi, političke i radne aktivnosti BiH vezano za saradnju s NATO-om", ministar Helez je naglasio da u savremenom svijetu rastu asimetrične prijetnje i ''ratovanje'' nekonvencionalnim metodama te da prirodne katastrofe i ekonomska kriza postaju sve veći izazov i u razvijenim zemljama.

Helez je prisustvovao i predstavljanju projekta fakulteta za kompjuterske nauke i informacione sisteme Univerziteta SSST pod nazivom ''Alat za snimanje virtuelnih dokaza za uklanjanje mina'' koji je finansirao NATO savez.

Na kraju, ministar Helez je naglasio studentima: ''Trudite se da budete dobri ljudi, stalno radite na sebi, gradite prijateljstva, privatna i stručna partnerstva, iskoristite svaku mogućnost studentske razmjene, razvijajte kritično razmišljanje i razmišljajte otvorenog uma i bez predrasuda''.

SSST nastavlja da radi na osnaživanju unutarnjih i vanjskih veza bosanskohercegovačke akademske zajednice, povezivanju univerziteta u dobrim praksama i naučnoistraživačkim inicijativama, te generalno jačanju spone između javnih i obrazovnih institucija za razmjenu mišljenja i ekspertize nužno potrebne u stabiliziranju međunarodne perspektive Bosne i Hercegovine.