Odgovor europarlamentarcu
47

Ministar iz RS-a poručio Piculi: Schmidt možda fizički stoji na nogama, ali pravno lebdi u zraku

S. Š. U.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a Zlatan Klokić komentarao je izjave europarlamentarca Tonina Picule u vezi sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom i njegovim radom.
Klokić je u izjavi za Srnu kazao da "Schmidt može čvrsto stajati na nogama u fizičkom smislu", što mu želi još dugo godina, ali da visoki predstavnik "lebdi u vazduhu" kada je u pitanju međunarodno pravo jer nije "legitimno izabran".

Podsjećamo, Picula je kazao kako Schmidt političar koji "čvrsto stoji na zemlji" te da unutar Evropske unije ima podršku političara koji "poznaju realnu političku sliku u BiH".

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu kazao je i kako u Evropskoj uniji postoji zabrinutost zbog djelovanja Milorada Dodika, predsjednika RS-a "koji je opet obilježio 9. januar kao Dan RS-a što je pojačalo neraspoloženje prema njemu".

Klokić je i to komentirao izrazivši svoje mišljenje da je RS "rođena" na taj dan te da je narod RS-a na referendumu kazao da 9. januar želi obilježavati kao Dan RS-a bez obzira što je Ustavni sud BiH takve radnje proglasio neustavnima i izbrisao spornu odbredbu iz Zakona o praznicima RS-a.