Pomoć nakon potresa
39

Ministar Edin Ramić potpisao ugovor o podršci stanovništvu Bosanske Kostajnice

V. K.
Ministar Ramić i načelnik Janjetović dogovorili saradnju
Ministar Ramić i načelnik Janjetović dogovorili saradnju
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Bosanske Kostajnice Nikola Janjetović, potpisali su ugovor o podršci stanovništvu ove općine nakon nedavnog zemljotesa koji je pričinio veću materijalnu štetu.
Zemljotres koji je nedavno zahvatio Bosansku Kostajnicu pričinio je veću materijalnu štetu na objektima od javnog značaja, kao i stambenim objektima.

O načinima sanacije nastalih šteta i pomoći stanovništvu općine Bosanska Kostajnica razgovarali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Nikola Janjetović, a prilikom sastanka potpisan je i ugovor o doznačavanju finansijskih sredstava za pomoć stanovništvu ove općine.

"Imali smo nekoliko povrijeđenih, štete su velike. Za dio porodica smo obezbijedili smještaj kroz stambene jedinice predviđene za readmisiju, dok je dio smješten kod rodbine. Nekoliko humanitarnih organizacija je priteklo u pomoć, izdvojena su određena sredstva od nekoliko institucija", rekao je Janjetović i naglasio kako su na sastanku razgovarali i o drugim vidovima pomoći.

"Svakako nam je dobrodošla pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Razgovarali smo danas i o drugim vidovima podrške nakon što se zbroje sve štete", istakao je načelnik Janjetović.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima Medžlisa Bosanska Kostajnica i sa Općinom.

"Nakon zemljotresa smo intenzivirali razgovore i prikupljali informacije o stanju stanovništva Bosanske Kostajnice, naročito stanju povratnika. S obzirom da se zemljotres dogodio na samom kraju protekle godine uspjeli smo izdvojiti i dio finansijskih sredstava kako bismo pomogli koliko je trenutno moguće. Kada sve štete saberu i sačini izvještaj pomoći ćemo u sanaciji istih. Obradovala nas je informacija da nije bilo gubitaka života, a materijalna šteta će se nadoknaditi", zaključuje ministar Ramić.

Kako je navedeno na sastanku, evidencija i procjena načinjenih šteta je još uvijek u toku, a do konačnih procjena neophodna je pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni i spadaju u kategoriju rizičnih.