BiH
10

Ministar Damir Marjanović besplatno prevozi građane Sarajeva

Piše: J. H.
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade u ostavci u Vladi Kantona Sarajevo Damir Marjanović od danas u 8:15 sati sa tramvajske stanice kod Higijenskog zavoda besplatno prevozi građane Sarajeva.

Iako je Marjanović podnio neopozivu ostavku na funkciju ministra u maju ove godine, a na čelo Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS je došao u novembru 2012. godine, Skupština Kantona Sarajevo odbila ga je razriješiti funkcije.

"S obzirom na to da sam, nažalost, primoran napraviti 'teži disciplinski prekršaj' Zakona o radu, kako bih bio razriješen sa pozicije ministra, narednih pet radnih dana (a kako mi je danas istekao i godišnji odmor) neću se pojavljivati na poslu. Da bi zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo bili sigurni da nisam obavljao posao ministra i da ne bi imali dilemu da li da me otpuste ili ne, provjeravajući moj oficijelni Facebook page će moći jasno bilježiti šta sam radio do kraja radne sedmice. Bijeli putnički kombi marke Mercedes Benz Vito 115 CDI kružit će na relaciji Ilidža – Vijećnica i besplatno prevoziti građane Kantona Sarajevo. Vozač kombija ću biti ja, prof. dr. Damir Marjanović, a kombi će započeti svoju prvu transport turu u 8:15 sati na tramvajskoj stanici kod Higijenskog zavoda", napisao je Marjanović na Facebooku.

Marjanović je već napravio svoju prvu turu kroz grad i, kako nam je rekao, ljudi u kombi ulaze sa nevjericom, ali i srećom nakon što vide da se ministar ponovo stavio u službu građana.

Marjanović je iskoristio pravo na godišnji odmor, a izrazio je želju da mu se s 1. oktobrom zaključi radni odnos.

Vlada KS bi nakon ovoga trebala predložiti novog ministra za obrazovanje, nauku i mlade, a bit će to četvrti ministar obrazovanja u tri godine. Prije Marjanovića tu dužnost obavljali su Emir Suljagić i Fahrudin Oručević.

Neopozivu ostavku na mjesto ministra Marjanović je podnio u maju ove godine, u trenutku kada je nekoliko stotina prosvjetnih radnika štrajkom upozorenja tražilo svoja prava, a tada je objasnio da je to učinio iz isključivo moralnih, pravnih, radnih i etičkih principa.

Kao razloge ostavke naveo je neuspjeh da uvjeri kolege prosvjetare da nastave razgovore, ali i kolege iz Vlade da prihvate preliminarni dogovor s prosvjetnim radnicima. Marjanović je preuzeo dužnost ministra u novembru 2012. godine kada je imenovan treći saziv Vlade KS u ovom mandatnom periodu.

On se na ovaj korak odlučio nakon što je jučer Elektroprivreda BiH zbog neplaćenih računa isključila struju GRAS-u zbog čega je nastao haos u gradskom prijevozu.