Kanton Sarajevo
4

Ministar Bošnjak najavio novi model stambenog zbrinjavanja kojim neće biti obuhvaćeni samo mladi

B. R.
Bojan Bošnjak, ministar prostornog uređenja KS
Bojan Bošnjak, ministar prostornog uređenja KS
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak (NS) je govorio o stambenom zbrinjavaju na području ovog kantona.
O stambenom zbrinjavaju je govorio nakon što smo ga pitali da li će se razmotriti neki drugi model stambenog zbrinjavanja, kao što je socijalna stanogradnja, a nakon što se posljednje subvencioniranje stambenog zbrinjavanja mladih pokazalo manjkavim.

Smatra da je nezadovoljstvo prilikom posljednjeg subvencioniranja politički motivisano te je potvrdio da takav model stambenog zbrinjavanja nije adekvatan.

Bošnjak je najavio da će Ministarstvo razmotriti nekoliko drugih modela, a kako bi se krov nad glavom osigurao ne samo mladima, već i drugim stanovnicima Kantona Sarajevo.

Napomenuo je da Kanton Sarajevo u naselju Dobrinja pravi zgradu kojom će se građani stambeno zbrinuti po povoljnijim uslovima. Osim toga, ukazao je da se pregovara u cilju pronalaženja zemljišta na kojem će biti izgrađeno još takvih zgrada.

Predstavio je i prvih 100 dana ministarskog rada, a među urađenim je istakao usvajanje nacrta urbanističkog plana za period 2016 - 2036. za koji je napomenuo da se godinama na njega čekalo. Nadalje, ocijenio je da su ostvarene značajne investicije u komunalnoj infrastrukturi, što se odnosi i na rekonstrukciju vodovodnog sistema.