BiH
0

Ministar Alkalaj u zvaničnim posjetama Tajlandu, Maleziji i Singapuru

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj boravit će od 11. do 16. novembra u zvaničnim posjetama zemljama jugoistočne Azije - Tajlandu, Maleziji i Singapuru, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Tom prilikom će se susresti sa ministrima vanjskih poslova Tajlanda Nitya Pibulsonggramom, Malezije Syed Hamid bin Syed Jaafar Albarom i Singapura George Yong–Boon Yeoom.

U cilju intenziviranje privredne saradnje i otvaranja novih tržišta za privredu BiH, ministra Alkalaja će tokom posjeta Maleziji i Singapuru pratiti privredna delegacija sastavljena od predstavnika eminentnih bh. poduzeća iz oblasti elektronike, inžinjeringa, farmaceutske industrije, namjenske industrije, informacijskih tehnologija, hortikulture, bankarstva i osiguravajućeg sektora.

Odsjek za ekonomsku diplomaciju MVP BiH, u saradnji sa ambasadama BiH u regionu i institucijama navedenih zemalja, organizira poslovne konferencije BiH-Malezija 14. novembra u Kuala Lumpuru i BiH-Singapur 16. novembra u Singapuru, te koordinira održavanje pojedinačnih susreta bh. privrednika sa poslovnim ljudima Malezije i Singapura.

Na konferencijama u Kuala Lumpuru i Singapuru bit će predstavljene firme/privredni subjekti iz BiH - Bosnalijek, Energoinvest, Tehničko remontni zavod Hadžići, Ginex, Kosmos, Pretis, Teloptik, Tamaris, BBI, Zira, Interšped, VGT, Aerodrom Tuzla, Agencija za Halal certificate BiH, Direkcija za namjensku industriju Federacije BiH.