New York
0

Ministar Alkalaj na sastanku o postizanju milenijskih razvojnih ciljeva

FENA
Delegacija Bosne i Hercegovine koju je predvodio ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sudjelovala je u Njujorku na sastanku na ministarskom nivou pod nazivom "Postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva kroz partnerstvo", saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Ministar Alkalaj u govoru je istakao da jedino održivi ekonomski razvoj može kreirati okruženje za jačanje demokratskih procesa i mirnu koegzistenciju širom svijeta.

Naglašavajući značaj razmjene iskustava u dostizanju Milenijskih razvojnih ciljeva ocijenio je da su rezultati postignuti u posljednjih deset godina, nažalost, prilično daleko od zacrtanog, te da se uzimajući u obzir nove globalne izazove, globalnu ekonomsku krizu i globalne klimatske promjene, ne smije ugroziti dosad učinjeno.

"Napori se moraju udvostručiti te stvarati nova partnerstva i uvesti nova dinamika u ostvarivanju Milenijskih ciljeva", kazao je ministar Alkalaj.

Ističući da je BiH u potpunosti posvećena ispunjavanju Milenijskih ciljeva ministar Alkalaj je kazao da je BiH, iako je pretrpjela ogromna ratna razaranja, uz velikodušnu pomoć međunarodne zajednice uspjela napraviti veliki posao kad su u pitanju obnova infrastrukture i pokretanje ekonomskih aktivnosti.

On je kazao da je cilj postići održivost i kontinuirani ekonomski rast BiH, ali da to može biti učinjeno samo uz kvalitetniju i bolju koordinaciju podrške međunarodne zajednice i uz postojanje jakih državnih institucija.

"U borbi za ekonomski razvoj važno je imati u vidu da ona mora poštivati ljudska prava, eliminirati diskriminaciju i uključiti sve društvene grupe i manjine u političke i ekonomske odluke zemlje", navodi se u saopćenju.