Zlatko Lagumdžija, SDP BiH
0

"Milorad Dodik može kako hoće, ali neće dokle hoće"

Sarajevo-x.com
Nemamo pravo pristajati na vlast po svaku cijenu
Nemamo pravo pristajati na vlast po svaku cijenu
Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije, pozvao je, uoči sastanka predstavnika parlamentarnih političkih partija, da stranački lideri i vlasnici najmoćnijih medija u Bosni i Hercegovini donesu zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

"Bez obzira ko sutra formirao vlast, pozivam da se dogovorimo i da se pod tim zakonom nađu i oba Bakira, i tri Željka, i Zlatko i Mile i oba Dragana, i oba Mladena i tri Senada, vlasnici pet ključnih medija, pa neka vlast formira ko god može, ali ne možemo u promjene krenuti udbaškim metodama", kazao je Lagumdžija, referirajući se i na afere "Reket" i "Medijski reket".

Predsjednik SDP-a je kazao kako su građani umorni od prethodne četiri godine, te da su na izborima rekli da ne žele da se ponove.

Raspodjela plijena nas ne zanima

"SDP ima obavezu da formira vlast, gdje je to moguće, na osnovu programa. Tako je i Vlada Kantona Sarajevo, dosad jedina formirana izvršna vlast u BiH, dobila programsku vladu a ne onu zasnovanu na raspodijeli plijena. Mi nećemo pristati na ponavljanje prethodne četiri godine", kazao je Lagumdžija gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

On je kazao kako SDP kao stranka koja je dobila najveću podršku Hrvata tamo gdje su Hrvati manjina, Srba tamo gdje su Srbi manjina, te Bošnjaka tamo gdje su Bošnjaci manjina, ali i ostalih građana BiH, ima posebnu odgovornost.

"Očekujemo i da međunarodna zajednica ne bude licemjerna i da se odluka u slučaju Sejdić/Finci mora biti implementirana i da svi građani budu ravnopravni u BiH", kazao je Lagumdžija, osvrćući se i na pitanje je li ostaje pritom da je on kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Imamo sposobne kandidate iz svih naroda i ostalih

"Ja sam jednom broju stranih diplomata, ali i domaćim političkim liderima, od Dragana Čovića do Sulejmana Tihića, rekao da SDP smatra da mu pripada mjesto mandatara državne vlade. Čak sam izišao iz svoga mandata i rekao da imamo, ako treba, kvalitetne ljude iz SDP-a koji su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali, samo neka imenuju. Ta pozicija nije rezervirana ni za koga ponaosob", kazao je Lagumdžija.

Na pitanje novinara FTV-a kako komentira stav Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, da na sastanak u Sarajevo dolazi "po srpska ministarstva", Lagumdžija je kazao kako ne zna na osnovu koje matematike predsjednik RS-a to tvrdi.

"Ne može se u ovoj zemlji stalno padati na koljena pred kljudima koji kažu: bit će kako ja kažem ili neće biti. SDP je dobio mandat tristo hiljada građana za promjene. Što se tiče mjesta, Milorad Dodik treba da se opredijeli da li uređuje poziciju Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, ne može svima. I ne može reći bit će kako ja kažem ili neće biti. Evo, ja kažem da neće biti", kazao je Lagumdžija, dodavši kako je interesantno da su Dodik i Čović, koji se pozivaju na princip rotacije i ravnopravne zastupljenosti, prethodne sedmice na sastanku kojem nije prisustvovao SDP, dogovorali državnu vlast bez "legitimnih predstavnika bošnjačkog naroda, kako oni tvrde", nego samo sa jednom strankom koja u državnom Parlamentu ima četiri poslanika.

Legitimna svaka vlast, sa ili bez SDP-a

"I Čović na to pristaje. A Dodik je Vladu Republike Srpske napravio bez ijednog, osim privatnog, Bošnjaka. SDP je bošnjačka, srpska, hrvatska i stranka svih ostalih građana BiH i nema mandat za takve sporazume", kazao je predsjednik SDP-a. On je rekao da je legitimno da svako ko formira vlast sa SDP-om ili bez njih, to proba učiniti i, na kraju, učini.

Što se tiče hrvatskih visokodostojnika i njihovih izjava glede formiranja vlasti u BiH, Zlatko Lagumdžija je napravio razliku između Jadranke Kosor, Ive Josipovića i Tončija Staničića.

"Predsjednica Vlade RH je i predsjednica HDZ-a i sasvim je prirodno da podržava da HDZ BiH uđe u vlast. Ja uvažavam i njen stav, kao i stav njenog prethodnika Ive Sanadera, koji je učestvovao u formiranju HDZ-a 1990, da imaju favorite. Što se tiče gospodina Josipovića, on je legalni i legitimni predstavnik Republike Hrvatske i njegov stav je legitiman. Zamislite kad bih ja sada problematizirao što Josipović nije dobio glasove Hrvata u Hercegovini, odnosno što ih je dobio manje nego Željko Komšić i SDP BiH. Oni su ipak bili vrlo jasni i spomenuli su da vlast trebaju formirati predstavnici naroda i građana, i mislim da su konačno shvatili da je SDP BiH pobijedio na izborima. Što se tiče veleposlanika Staničića, mislim njegovu izjavu da oba HDZ-a moraju biti dio vlasti, nepristojnom. I mnogo veći autoriteti iz mnogo ozbiljnijih diplomatija u međunarodnoj zajednici nisu se usudili tako nešto izjavljivati. Pa, ni Amerikanci u Iraku nisu pitali ko će biti na vlasti, šiiti, suniti ili Kurdi, a imaju tamo vojsku. Veleposlanik Hrvatske nema pravo da utiče na unutarnje stvari u BiH. To od 1995. nije radio ni srbijanski ambasador", kazao je Lagumdžija za FTV.