Sarajevo
596

Miljacka konačno u "novom ruhu": Završeno čišćenje kod Vijećnice, radovi će biti nastavljeni

S. Š.
(Foto: Klix.ba)
Sredina ljeta i jek turističke sezone trebali bi biti period kada je jedan grad u svom najljepšem ruhu kako bi ostavio lijepe utiske kod svojih posjetitelja. Iz tog razloga, jučer je započeto čišćenje korita Miljacke, vode te izbacivanje mulja i smeća iz rijeke.

Radovi na čišćenju rijeke i njenog korita u toku jučerašnjeg dana odvijali su se u dijelu vodotoka kod Vijećnice, inače mjesta koje je definitivno jedna od prvih stanica mnogim turistima koji dođu u obilazak Sarajeva.

Iz tog razloga, kako bi im razgledanje grada dodatno uljepšao i pogled na Miljacku, izvršeno je pjeskarenje zidova korita rijeke te čišćenje kamenja i izbacivanje mulja. Ipak, glavni razlog koji je doveo do čišćenja Miljacke jesu pripreme za tradicionalne skokove na Bentbaši koji se održavaju ove subote.

U subotu će se na Bentbaši održati sportsko-turistička manifestacija "Bentbaša Cliff Diving 2023", a organizatori su odlučili rijeku pripremiti za predstojeći događaj na način da očiste korito Miljacke i pročiste vodu.

Rijeka Miljacka je jedan od simbola glavnog grada, a cijelu sliku tome doprinose brojni mostovi koji krase ovu rijeku odakle će od sada, ali i u budućem periodu kada će se nastaviti radovi, pogled na samu rijeku biti umnogome ljepši.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također se putem svog Facebooka pohvalila radovima na čišćenju Miljacke te iskoristila priliku i najavila čišćenje rijeke u toku prema Skenderiji.

"Nastavili smo pjeskarenje zidova korita rijeke Miljacke.

Na redu je potez do Skenderije, a rezultati su vidljivi golim okom. Za ljepše lice našeg grada", napisala je ona.

Inače, čistoća glavnog grada BiH u posljednje vrijeme tema je koja je poprimila puno pažnje s obzirom da veliki dio građana nije zadovoljan stanjem u kakvom se Sarajevo nalazi, a tiče se čistoće, odvoza smeća, košenja trave i slično.

Također, važno je spomenuti da nam se bliži Sarajevo Film Festival i vrijeme kada je Sarajevo regionalni centar koji posjećuju mnogobrojni, što domaći, što strani turisti. Tako da je "umivanje" grada nepobitna aktivnost s kojom je potrebno nastaviti, ali i pojačati.