BiH
0

Milišić: Lajčak zahvalan za saradnju predsjednici Suda BiH

FENA
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak danas je u susretu s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso zahvalio za saradnju koja je omogućila da njegove prošlosedmične mjere ograniče mogućnost osobama koje su pod istragom da izbjegavaju pravdu te osobama koje takvima pružaju podršku, izjavio je Oleg Milišić.

Lajčak je u susretu s predsjednicom Suda naglasio da su među njegovim prioritetima u Bosni i Hercegovini jačanje krivičnog zakonodavstva zemlje, saradnja s Tribulanom u Haagu te strategija u slučajevima ratnih zločina. Lajčak očekuje bolju saradnju i s regionalnim pravosuđem, izjavio je Milišić.

Tokom dana visoki predstavnik će se susresti s ministrom pravde BiH Barišom Čolakom i razgovarati s njim o projektu državnog zatvora u BiH te reformi policije u zemlji.

Ova reforma je od suštinskog značaja jer treba da dovede do efikasne borbe protiv kriminala i otvori vrata Bosni i Hercegovini prema evropskim integracijama, naglasio je portparol OHR-a.

Visoki predstavnik će se tokom dana susresti i s ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem i razgovarati o napretku u reformi odbrane u BiH, najavio je Milišić.