BiH
0

Milinović: BiH mora ući u shemu održavanja popisa svakih deset godina

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je danas FENI da Bosna i Hercegovina mora ući u shemu održavanja popisa svakih deset godina, te podsjetio da je posljednji popis u BiH održan 1991. godine.

Milinović je mišljenja da bi bilo previše kad bi BiH propustila 2011. i te godine ne bi izvršila popis stanovništva.

"Svjetski i europski standardi propisuju da se popis stanovništva vrši u godinama koje se završavaju s nulom ili jedinicom što znači 2010. ili 2011. godina. Imamo preporuku Europske komisije i UNDP-a da to bude 2011. jer će te godine i ostale zemlje okruženja provesti popis stanovništva", kazao je Milinović.

On je naglasio da je odluka o održavanju popisa stanovništva politička odluka, te da je popis stanovništva izuzetno važan za sva statistička istraživanja i svaku drugu vrstu istraživanja.

U normalnim uvjetima, kazao je Milinović, pripreme za popis stanovništva traju tri godine.

Državna Agencija za statistiku, zajedno s Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda, finalizirala je dokument koji bi trebao dati početnu sliku šta je sve potrebno za popis stanovništva od priprema pa nadalje. Taj dokument bit će upućen na javnu raspravu, a Vijeće ministara BiH bi trebalo da donese odluku o počinjanju priprema za popis stanovništva.

Milinović je istaknuo da su za počinjanje poslova na popisu stanovništva potrebni kapaciteti, adekvatni za tu vrstu posla i edukacija kadrova.