Udar na ustavnost
351

Miletić poduzeo prvi korak i uputio akt Schmidtu: Traži da pod hitno reaguje i zaštiti Ustav BiH

V. K.
Zlatko Miletić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zlatko Miletić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pokret Za nove generacije (ZNG) zatražio je od Ureda visokog predstavnika u BiH i svih nadležnih institucija da zaštite ustavnost Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, zvaničnik ZNG-a Zlatko Miletić poduzeo je prvi korak te je uputio akt prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

"Dok se drugi bave populizmom i ne čine nikakve konkretne poteze koji su u skladu sa pozicijama koje obnašaju, naš Zlatko Miletić poduzima prve konkretne poteze sa ciljem očuvanja ustavnosti BiH. Uputio je zvanični akt prema Uredu visokog predstavnika sa ciljem zaštite Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za mir u BiH", saopćeno.

Naglašeno je kako je pokret Za nove generacije u potpunosti protiv bilo kakvog rušenja ustavnosti BiH.

"Napominjemo javnost da je naš kolega Zlatko Miletić u više navrata podnosio krivične prijave protiv osoba koje narušavaju ustavnost Bosne i Hercegovine, ali da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek ne čini ništa po tom pitanju", navedeno je.

U svom obraćanju, ZNG je pozvao i Tužilaštvo BiH da poduzme aktivnosti u skladu sa zakonom.

"Pozivamo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da po službenoj dužnosti i na osnovu Člana VI/3. tačka a) Ustava zatraži pokretanje ocjene ustavnosti odluke Narodne Skupštine Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine i na taj način zaštiti potpisani Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine koji je proizišao iz ovoga sporazuma. Reakcija svih nadležnih institucija je potrebna odmah i bez ikakvog odlaganja, a sa ciljem potpune zaštite ustavnosti Bosne i Hercegovine, bez bilo kakvih kalkulacija", zaključeno je.