Predstavnica OSCE-a za slobodu medija
0

Mijatović: U BiH vlada stagnacija kada su u pitanju medijske slobode

FENA
Dunja Mijatović (lijevo)
Dunja Mijatović (lijevo)
Predstavnici svih 57 članica Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) nedavno su jednoglasno ponovo dali trogodišnji mandat Dunji Mijatović iz Bosne i Hercegovine kao predstavnici OSCE-a za slobodu medija.

U razgovoru za Fenu tim povodom Mijatović je istaknula, između ostalog, da na svoju zemlju gleda s posebnom pažnjom, ali da u BiH vlada stagnacija, pa čak i pad kada su u pitanju medijske slobode.

"Za mene je ogromna čast da su mi zemlje-članice ponovo ukazale povjerenje, pogotovo nakon tri godine koje nisu bile ni najmanje lake. Za to vrijeme sam imala veliki broj susreta s visokim zvaničnicima iz čitave regije OSCE-a o pitanjima nedostataka medijskih sloboda, o novinarima koji su u zatvorima, problemima napada na novinare, prijetnjama njihovim porodicama i prijateljima...", navela je Mijatović.

Iako teme tih razgovora nisu bile ni lake niti jednostavne, kaže da su način na koji je radila prepoznale članice OSCE-a kao nešto što one žele i dalje podržavati. Za nju je to novi izazov i još veća odgovornost da, zajedno sa svojim timom, pokaže da je u stanju da pomogne zemljama-članicama OSCE-a da sloboda medija bude na puno višem nivou nego što je sada.

Kao stalni prioritet u svom radu Mijatović vidi sigurnosti novinara, koji se, nažalost, ne mijenja u 21. stoljeću kada imamo nove tehnologije i internet kao jedno od najboljih pomagala da njihova informacija može putovati puno brže.

"Međutim, u mnogim zemljama upravo zbog brzine i nove tehnologije, vlasti se odlučuju na restrikcije koje nisu u skladu s onim na što su pristale kada su njihove zemlje postale članice OSCE-a", kazala je ona.

U tom kontekstu kaže da je veoma bitno da njen ured nastavi brinuti o zaštiti novinara i natjera države članice da ne donose zakone koji će kriminalizrati klevetu ili po kojima će novinari ići u zatvor zbog svojih reportaža, posebno otkrivanja korupcije i kriminala u društvu.

U svemu tome internet je veoma bitan, jer je čitav svijet u jednoj sivoj zoni, gdje se u isto vrijeme pokušavaju zaštititi slobode u cyber prostoru, a da istovremeno te slobode ne budu utopijske, gdje se ne razmišlja o sigurnosti.

"Kada kažem sigurnost, mislim na sve ono što je problem u našim normalnim životima, kao što su borba protiv terorizma, borba protiv nasilja nad djecom, zaštita podataka i druge stvari koje treba zaštititi na internetu. Ono što pokušavam kada radim sa zemljama- članicama jest da ih pokušavam 'natjerati' da zakoni koje donose ni u kom slučaju ne sprječavaju pravo građana da se slobodno izraze", navela je Mijatović.

Govoreći o stanju medijskih sloboda u BiH u evropskom kontekstu, Mijatović je rekla da na svoju zemlju gleda s posebnom pažnjom i prvu zvaničnu posjetu u novom mandatu planira BiH.

"Mi smo na papiru jako dobri. Imamo odlične zakone koje možda treba malo uskladiti da prate sve međunarodne i evropske standarde. Međutim, problem je gotovo potpuni nedostatak implementacije i jedna vrsta stagnacije s tendencijom da idemo prema padu upravo zbog nedostatka implementacije zakona", kazala je.

Nada se da će na susretima s bh. zvaničnicima, zajedno s Evropskom unijom, uspjeti neke stvari promijeniti. "Osim toga što neke stvari trebamo poboljšati moramo biti i realni", istaknula je Mijatović.

Kazala je da čitav region gleda u zajedničkom kontekstu, jer smatra da su problemi s medijskim slobodama u ovim zemljama veoma slični.

"Imamo problem s nezavisnošću regulatora, problem sa samoregulacijom štampe, uspostavom javnih servisa. Sve su to bolesti od kojih zajednički bolujemo, ali ipak da bih obavila svoju dužnost predstavnice za slobodu medija pokušavam to da uradim u direktnim kontaktima sa zvaničnicima i civilnim društvom, što ću, nadam se, uraditi uskoro i u BiH", kazala je za Fenu predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.