BiH
14

Mihajlica: Većinu pokušavate sastaviti od kupljenih papaka; Osmanović: Prevareni smo

Piše: E. G.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS-a još uvijek traje. Od 12 sati zastupnici raspravljaju o Poslovniku o radu, a vezano za odabir Komisije za izbor i imenovanje, koja bi trebala predložiti rukovodstvo entitetskog parlamenta.

Iz Saveza za promjene i Koalicije Domovina optužili su Socijalističku partiju da se nije držala dogovora u vezi s prijedlogom članova Komisije.

Milanko Mihajlica je kazao da oni koji danas pokušavaju prevarom napraviti većinu u NSRS, pokušavaju takvu većinu na prevaru napraviti i u Komisiji.

"Opozicija nije odgovorna za to što se proteklih dana nije uradilo sve da se afera 'papak' istraži do kraja", rekao je Mihajlica, govoreći o aferi kupovine zastupnika, a vezano za snimak Željke Cvijanović koji je Klix.ba objavio prije nekoliko dana.

"Tražit ćemo da se ta afera istraži do kraja. Sve korupcije počinju krađom izbora i kupovinom zastupnika, a nakon toga ništa što radite ne može valjati", rekao je Mihajlica, dodajući da nije problem opozicije ako većina bude formirana od "papaka i sličnih".

"Sve ovo radite da biste imali većinu u Komisiji, da biste sastavili većinu od kupljenih zastupnika i mi nećemo učestvovati u tome", rekao je Mihajlica iz Srpske radikalne stranke.

Adil Osmanović, zastupnik Koalicije Domovina, kazao je da je predsjedavajući Parlamenta Ilija Stevančević postupio nekorektno i navijački.

"Vi ste predsjedavajući također bili na tom konsultativnom sastanku. Konstatovali smo da Komisija za izbor i imenovanje ima devet članova i da bi devetog člana trebale popuniti političke grupacije, stranke ili koalicije, a njih je tri. Na prijedlog Igora Radojičića smo konstatovali da je najbolje da popunimo osam pozicija i da na prvoj narednoj sjednici pristupimo izmjeni i dopuni Poslovnika da bi Komisija imala 11 zastupnika, da bi svi bili u njoj zastupljeni. Ne mogu se oteti dojmu da ste se vi predsjedavajući postavili navijački u svemu. Jedino je ispravno bilo da prijedlog socijalističke partije nije u skladu sa dogovorom i nije u skladu sa poslovnikom. Najmanje 10 tačaka Poslovnika je povrijeđeno", rekao je Osmanović na sjednici.

Socijalistička partija je inače mimo dogovora predložila devetog člana Komisije, člana te stranke, na šta su reagirali članovi zastupnici saveza za promjene. Ustvrdili su da je ranije dogovoreno da u Komisiju uđe osam članova, a da se na narednom zasjedanju izmjenom poslovnika NSRS reguliše da tri poslanička kluba koja imaju jednak broj mandata (pet) kandiduju po jednog člana komisije.

"Mi u Koaliciji Domovina se osjećamo prevarenim, jer smo se striktno držali Poslovnika o radu. Ako je Socijalistička partija htjela izigrati dogovor, onda je trebala predložiti izmjene i dopune Poslovnika, odnosno predložiti svog kandidata za člana Komisije. Mi smo se pridržavali dogovora i nismo predložili nikoga. Ovo što radi Socijalistička partija, najblaže rečeno nije korektno, jer taj član Komisije ne pripada njima. Ako se pridržavamo izbornih rezultata, onda on pripada Koaliciji Domovina", rekao je Osmanović na sjednici.