Akcija "Memori"
63

Meškoviću i Nožić sarajevski sud odredio pritvor, krivotvorili karte za muzeje zločina

A. D.
Općinski sud Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH, i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida. Oni su uhapšeni u okviru akcije "Memori", pod sumnjom da su izdavali duple karte i sebi ostavljali novac.
Kako je potvrdila glasnogovornica Tužlaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić, pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo.

Za preostale četiri osobe, koje su također uhapšene u ovoj akciji, su predložene mjere zabrane.

Jasmin Mešković je na čelu Saveza logoraša BiH od 2013. godine, a optužnica ga tereti za period od jula 2017.

Na ročištu za određivanje pritvora Meškoviću, održanom jučer u sudnici Općinskog suda Sarajevo, izneseni detalji o predmetu "Memori", uz ostale i da su u omjeru 50:50 štampane regularne i krivotvorene karte za "muzeje" u Sarajevu i Mostaru.

Jasmina Meškovića je prijavio njegov stariji sin, protiv kojeg će, prema najavama advokata osumnjičenih Damira Alagića, biti podnesena krivična prijava zbog ucjenjivanja i zbog njegove, kako je to istaknuto, odgovornosti u cijelom slučaju.

Sin Jasmina Meškovića je detaljno obrazložio na koji način je funkcionisala prodaja. Četvero dodatno osumnjičenih je gotovo identično potvrdilo tu priču, rekla je postupajuća tužiteljica.