BiH
1

Memorijalno-historijskim susretom obilježen Dan odbrane Ilidže

FENA
Patriotska liga u suradnji s Općinom Ilidža, tradicionalnim memorijalno-historijskim susretom ispred Pete OŠ u Sokolović-Koloniji obilježila je u ponedjeljak, 22. april, Dan odbrane Ilidže.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, predsjednik Patriotske lige Općine Ilidža Husein Mahmutović i Fikret Prevljak, ratni komandant položili su cvijeće na spomen-obilježje u Sokolović-Koloniji i odali počast poginulim braniteljima.

Cvijeće su položile i porodice poginulih te delegacija Kantona Sarajevo.

Povodom 22. aprila, Dana odbrane Ilidže, na platou ispred Pete osnovne škole organiziran je turnir u malom nogometu. Dodijeljeni su pehari i diplome najboljima.

Prvo mjesto pripalo je učenicima Devete osnovne škole, drugo Pete osnovne, a trećeplasirani su učenici Prve osnovne škole. Četvrto mjesto zauzeli su učenici Četvrte osnovne škole.

Učenici Pete osnovne škole izveli su prigodan program u čast tog datuma, koji se obilježava i kao Dan MZ Sokolović-Kolonija.

Komandant 104. viteške motorizovane brigade Fikret Prevljak prisjeća se da je jedna od najznačajnijih bitaka za grad Sarajevo, ali i državu BiH vođena 22. aprila 1992. godine.

Tada su, po njegovim riječima, prvi put organizirano i sinhronizovano svim raspoloživim snagama, naši borci stali u odbranu svojih domova.

"U ranim jutarnim satima, nas 93 borca, slabo naoružani s ponekom puškom, odbranili smo ovaj dio Ilidže, ključan za odbranu grada Sarajeva i sačuvali teritorij do kraja rata. Pokazali smo tad da se ne bojimo. Uspjeli smo da odbranimo i pokažemo da kad se čuvaju kuće i porodice ništa nije nemoguće, pa čak i savladati duplo jačeg neprijatelja," kazao je Fikret Prevljak, saopćeno je iz Općine Ilidža.