Slikarski performans za djecu
0

Memo sa malom rajom slika na platnu dugom deset metara

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Dječijem domu Bjelave u Sarajevu jučer je predstavljen humanitarni projekt "Djeci s ljubavlju by Memo“, čiji je autor sarajevski umjetnik Sulejman Haljevac. U okviru tog projekta popularni Memo će naslikati sliku na platnu dugom deset metara i širokom dva metra.

Memo je u ranim jutarnjim satima počeo slikati vesele motive murala - poklona Dječijem domu Bjelave, koji će biti ponuđen na naknadno organiziranoj aukciji, a sav prihod će ići Domu Bjelave.

Projekt je počeo jutros u 6:00, a završit će u 18:00 sati. Osim toga, ispred BBI centra organizirana je zajedno sa štićenicima Doma i velika zabava za djecu, likovne radionice, razne igre, ples...

Kako je za Klix.ba kazao Saudin Đurđević, v.d. direktora Doma Bjelave, planiranje projekta je počelo još prije tri mjeseca na inicijativu umjetnika Haljevca, a sve s ciljem kako bi se na jedan originalan način pomoglo ovoj ustanovi.

Sam autor projekta ističe kako je ideja nastala po uzoru na jednog iranskog slikara koji je na javnom mjestu pravio sliku tri dana te je nakon toga poklonio gradu Rimu.

"Aukcija će biti održana naknadno na televiziji Hayat u emisiji Noć dobrih ljudi, te se nadamo da ćemo imati dobru zaradu, a sav prihod će ići za djecu iz Doma Bjelave", dodao je Memo.