BiH
25

Mektić: Još uvijek provjeravamo činjenice o porijeklu oružja pronađenog u blizini Vučićeve kuće

Klix.ba
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da još uvijek traju provjere o oružju pronađenom nedaleko od porodične kuće Aleksandra Vučića, nakon što su srbijanske službe bezbjednosti poslale zamolnicu bezbjednosnim agencijama u BiH za pomoć u istrazi.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović neposredno nakon otkrića arsenala oružja u blizini porodične kuće Aleksandra Vučića kazao je da određeno oružje korišteno na ratišu u BiH i to u okolini Sarajeva.

"Imamo određene informacije o pronađenom oružju u blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića, ali još nismo zaokružili čitavu priču. Bezbjednosne agencije u BiH su dobile zamolnicu od nadležnih organa iz Srbije, koja je proslijeđena svim agencijama i još uvijek se provjeravaju određene činjenice", kazao je Mektić za Klix.ba.

U međuvremenu je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio da MUP RS-a nije utvrdio da je oružje pronađeno u blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu registrovano u tom entitetu.

"Vjerovatno je riječ o oružju koje je ostalo poslije rata i nekim kanalima došlo do Srbije", rekao je Lukač novinarima.

U blizini Vučićeve porodične kuće u beogradskom naselju Jajinci u subotu, 29. oktobra, otkriveni su sanduci sa raketnim bacačem "zolja", četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetra, četiri ili pet metaka za automatsko oružje i 15 metaka nepoznatog kalibra.

Ministar sigurnosti BiH kratko je prokomentarisao i nedavnu najavu o mogućnosti saradnje sa FBI-em u kontekstu obuke domaćih tužilaca u cilju što kvalitetnije borbe protiv kriminala i korupcije.

"U narednim danima aktuelizirat će se to pitanje i vidjet ćemo detaljnije koje su mogućnosti saradnje naših tužilaca i FBI-a", kazao je Mektić.