BiH
191

Mektić: Izuzetno sam ponosan na naše policijske službenike

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Izuzetno sam ponosan na naše policijske službenike koji iz svih policijskih agencija predstavljaju BiH u okviru mirovnih misija", rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na dodjeli certifikata polaznicima predmisione obuke za policajce i vojne posmatrače UN-a.

Komandant Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Ministarstva odbrane BiH Jasmin Čajić kazao je da je ceremonijom zatvaranja UN-ovog policijskog kursa demonstriran visok stepen profesionalne saradnje dva državna ministarstva i to Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane.

"Na ovom kursu imali smo 18 policijskih službenika iz BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije, ali istovremeno imali smo i integrisani dio oficira Oružanih snaga koji su pohađali kurs kao budući vojni posmatrači", rekao je Čajić.

Istakao je da je u dosadašnjem radu obučeno 205 policijskih službenika koji su bili ili su planirani da budu u UN-ovim mirovnim misijama širom svijeta.

"To su misija u Južnom Sudanu i Liberiji, a vojni posmatrači su uglavnom angažovani kao UN-ovi posmatrači u Demokratskoj Republici Kongo i sličnim mjestima. Važan aspekt za nas i Oružane snage BiH jeste da već od iduće godine planiramo da i civilno društvo uključimo u proces obuke. Smatramo da tri komponente i to policija, vojska i civili mogu vrlo značajno izvršiti svoju misiju koja im je povjerena u zonama konflikata. To pokazuje opredijeljenost BiH ka euroatlantskim integracijama", zaključio je Čajić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da integrisana obuka za policijsku i vojnu komponentu omogućava bolje razumijevanje i izvršavanje kako policijskih tako i vojnih zadataka u stvarnim okolnostima.

"Ova obuka ih dodatno osposobljava da se pripreme za nove obaveze i zadatke u okviru mirovnih misija, koje se razlikuju od obavljanja redovnih poslova u policijskim agencijama", kazao je Mektić.